Евгени Коев, Национален инициативен комитет поход ,,Светият път“: При преминаването на похода през град Никопол ще се отслужи и вечерня

снимка: Община Асеновград

Плевен. Приканвам жителите и гостите на Плевен да се включат в шествието, което ще мине през града на 9 и 10 юли. Това каза за Радио „Фокус“ Евгени Коев от Национален инициативен комитет поход ,,Светият път“, който ще мине по пътя на пренасяне на мощите на св. Иван Рилски от Велико Търново до Рилския манастир. ,,Походът включва пет етапа. В края на първия етап ще премине през община Никопол, а вторият протича от Плевен до Луковит. На 7 юли маршрутът ни започва от Никопол през селата Жернов и Муселиево. В периода 8 – 11 юли ще прекоси селата Мечка, Коиловци, Върбица, Брестовец и Тодорово. В Плевен ще започне от жк. ,,Сторгозия“ и ще продължи до парк ,,Кайлъка“ и до мястото, където е бил средновековният манастир ,,Св. Георги“ при т.нар. ,,Попска скала“. Вероятно покрай този манастир е минала процесията с мощите на светеца, затова е включен и този участък в програмата“, каза Евгени Коев. ,,За първи път ще бъдем максимално близко до оригиналната процесия с мощите на светеца“, каза още Евгени Коев. Той допълни, че организатор на събитието е Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”, гр. Велико Търново и туристическо дружество „Академик–ВТУ”, гр. Велико Търново и клуб по пешеходен туризъм ,,Трапезица“ – Велико Търново.
,,При преминаването на похода през град Никопол ще се отслужи и вечерня. Очакваме посрещане на шествието в градовете от хора, облечени в национални носии. В  Никопол, на 6 юли, когато ще преминем през града в храма ще се отслужи Литургия. Поклонническият маршрут е замислен да премине през паметни места, на които да се поклоним. Цар Иван Шишман е посечен край Никополската крепост, според Владислав Граматик и там очакваме шествието да бъде от 150 души от храма в града до крепостта“, каза Евгени Коев. ,,На някои места ще има възстановка на описаните от Владислав Граматик събития. Св. Йоан Рилски свързва маршрута от Велико Търново да Рилския манастир. Освен като туристическа проява за нас е важно да се разбере за духовното и културно богатство на българите, че е съхранен този свети път“, каза още Евгени Коев.
Виолета КРЪСТЕВА