Евгени Крусев, зам.-кмет на София: Започва ремонтът на бул. „Цариградско шосе“ при Орлов мост, кръстовището няма да бъде затваряно изцяло

Ремонт на бул. „Цариградско шосе“, засягащ пл. „Орлов мост“ – докога и кои са алтернативните маршрути? По темата в сутрешния блок „Добро утро, България“  на Радио „Фокус“ Евгени Крусев, заместник-кмет в направление „Транспорт и транспортни комуникации“ в Столична община.

 

Водещ: Започва ремонтът на бул. „Цариградско шосе“ от Орлов мост – важна транспортна точка, интензивно движение. Какво ще включва ремонтът и как ще се осъществява движението след началото му?

Евгени Крусев: Ремонтът включва преасфалтиране на бул. „Цариградско шосе“ в зоната на кръстовището на Орлов мост, както и на самия площад „Орлов мост“, като ще бъде положена специална усилена настилка, която ще може да издържи на високите температури и изключително тежкото натоварване, което преминава през това, можем да кажем, най-заето кръстовище в целия град.

Водещ: Ще бъдат положени няколко пласта настилка?

Евгени Крусев: Да, ще бъдат положени няколко пласта асфалтова настилка, както и ще бъде положена специална стоманена мрежа, която ще бъде под износващия пласт на асфалтовата настилка, така че да може да помогне и да заздрави допълнително асфалта, който ще бъде положен, съответно да може той да издържа на високи температури.

Водещ: Как ще се осъществява движението след началото на ремонтните дейности и всъщност кога започват те?

Евгени Крусев: От тази нощ започва поставянето на пътните знаци и на сигнализационните табели, които ще упътват водачите, че се извършва реконструкция. А иначе същинската строителна дейност започва от утре – събота, когато вече строителните машини ще са тук, на място, и започва премахването на старата асфалтова настилка. Движението ще се осъществява в първия етап във всички посоки, но ще бъде затруднено, тъй като ще има една лента за движение в посока Софийски университет и две ленти в посока „Цариградско шосе“. Затова и призоваваме хората да използват алтернативните маршрути, така че да избягват кръстовището на Орлов мост. Такива подходящи алтернативни маршрути са кръстовището на две нива на Телевизионната кула, бул. „Ситняково“ при Румънското посолство, бул. „Васил Левски“ и в по-далечна перспектива – всички основни рингови булеварди на града, бул. „Сливница“, така че действително да се облекчи, доколкото е възможно, движението в зоната на Орлов мост.

Водещ: Да успокоим слушателите – кръстовището при Орлов мост няма да бъде затваряно изцяло, а само стеснено.

Евгени Крусев: В различните етапи ще се налага различна организация на движението. В първия етап, който започва от тази събота, няма да бъде спирано движението в никоя от посоките. В по-следващ етап движението, което е по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ направо през кръстовището, ще бъде ограничено в рамките на няколко дни, докато трае самото преасфалтирането.

Водещ: Колко ще струва ремонтът в този участък?

Евгени Крусев: Около 200-250 хиляди лева струва ремонтът на целия участък.

Водещ: Да насочим вниманието си и към други ремонти. Наскоро проверихте дейностите на бул. „Овча купел“, които започнаха в края на юли. Как протича ремонтът там към момента?

Евгени Крусев: На бул. „Овча купел“ в момента работите вървят в график. Там до края на месеца – началото на учебната година със сигурност трябва да бъде облекчено движението по бул. „Овча купел“. В момента се изгражда релсовият път. Предстои да бъде направена асфалтова настилка на пътните платна, да бъдат изградени наново тротоарите, да бъде поставено уличното осветление, така че действително булевардът да се сдобие с цялостна нова визия в рамките на няколко седмици.

Водещ: Там е въведена и временна организация на движението. Само да напомним на слушателите – става въпрос за отсечката ул. „Коломан“ до ул. „Цар Борис ІІІ“ с дължина около колко – 400-500 метра?

Евгени Крусев: Около половин километър, да.

Водещ: Половин километър. Изпълнява се цялостна реконструкция и на стария мост „Чавдар“. Вчера протече инспекция от Общината. Кога се очаква да приключи там реконструкцията?

Евгени Крусев: Да, в момента се поставя хидроизолация на новата бетонова плоча, която е излята на моста „Чавдар“. Знаете, този мост не е рехабилитиран от десетилетия, съответно се изгражда изцяло нова връхна конструкция. И когато приключи хидроизолацията, ще започнат и асфалтовите работи, при подходящи условия. Очаква се в рамките до края на месеца мостът „Чавдар“ да бъде пуснат за движение изцяло.

Водещ: Няма как да не засегнем и мащабния ремонт на бул. „Дондуков“. Кога се очаква да приключи той? Как протичат дейностите по ремонтите?

Евгени Крусев: По бул. „Дондуков“ работите вървят за момента в график. Работим на няколко фронта. Между бул. „Васил Левски“ и ул. „Кракра“ се поставя нова пътна основа, предстои да се положи релсов път и да се асфалтира. В отсечката, която е между ул. „Сердика“ и ул. „Веслец“ се поставя вече паважната настилка, тъй като Министерството на културата даде задължително предписание бул. „Дондуков“ да бъде с павирана настилка, което ние изпълняваме към момента, и очакваме до края на октомври целият булевард да бъде завършен и да бъде отворен за движение.

Водещ: Какви ремонти ще продължат да се осъществяват след 15 септември? Т.е. да очакваме ли някакви ключови места в столицата да са блокирани около средата на септември, когато движението става по-интензивно?

Евгени Крусев: Всички основни ремонти по ключовите артерии следва да бъдат завършени до началото на учебната година, като единствено за бул. „Дондуков“, бул. „Монтевидео“ и бул. „Тодор Каблешков“, който предстои да започне неговата реконструкция, се предвижда работите да продължат и след началото на учебната година. Но там има определени алтернативни маршрути, които хората биха могли да използват.

Милослава АНГЕЛОВА