Евгени Серафимов, ръководител на школата „Новите Майстори”: Децата от школата са изключително активни и работоспособни

Радио "Фокус" - Кюстендил

Ръководителят на школата по изобразително изкуство „Новите майстори” Евгени Серафимов, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Господин Серафимов, школата „Новите майстори” представи своята годишна изложба, какво представлява тя?

Евгени Серафимов: Преди три дни ние открихме традиционната вече за нас годишна художествена изложба на школа „Новите майстори”. Стана традиция и вече за пети път ние имаме тематична художествена изложба, в която показваме как са се развили членовете на школата за една календарна година и всеки път имаме по една обща тема, по която работим. Така с моите ученици 11 месеца работихме по темата за френския модернизъм и в събота, ден преди великден, показахме именно това – реплики на едни от най – популярните шедьоври от музеите на Париж. Това са Ван Гог, Сезан, Гоген, Клод Моне, Пол Синяк, въобще всичко, което в историята на изкуството се нарича постимпресионизъм. Една много сложна и амбициозна задача. Представихме 54 картини, на 26 деца, с голям  формат. Имаше акварели, темперни бои, имаше акрил и маслени бои и мисля, че се получи един страхотен празник на френската култура, защото на откриването по традиция показахме и литература – френска поезия, френска музика и много от френското изкуство.

Фокус: Защо точно тази тема беше избрана от вас?

Евгени Серафимов: Съвременните деца трудно познават изобразителното изкуство в неговото развитие назад във времето, а пък постимпресионистите са тези художници, които залагат основата на модерното изкуство. Идеята ми беше чрез тази изложба, от една страна да ги запозная с тези художници, от друга страна те да потънат в техните постижения, в техния колорит и композиции и по този начин да обогатят и своята палитра. Това не са копия, нито фалшификати на тези картини, а е опит да се докоснем до техните гениални творения. Така както 15 – 16 годишен пианист се опитва и разучава да свири Шопен и други велики композитори, по този начин и в нашата школа, това е моя идея за преподаване на изобразителното изкуство, докосвайки се до постижението на великите, ние да подобряваме и да развиваме собственото творчество. Нещата са много близки до оригиналите, но по никакъв начин не е загубен личният почерк на детето и наистина може да се види колко различен е Ван Гог  в палитрата на едно дете от това на друг и мисля, че се получи един много голям експеримент. Много сложен експеримент, защото това са едни сериозни неща, които дори и хората, които не са от бранша, познават много добре, така че изискванията към моите деца бяха много високи.

Фокус: Изложбата остава в драматичния театър, така ли ?

Евгени Серафимов: Изложбата ще остане до края на месеца. Всеки, който желае, може да я посети, може да си вземе от нещата на децата. Благодаря на всички, които дойдоха на откриването и направиха празника незабравим, и които показаха на децата колко е важно това, което правят. Защото децата се нуждаят от това. Нуждаят се от подкрепата на нас, възрастните.

Фокус: Пролетта, Възкресение е едно ново начало, какво предстои за „Новите майстори”?

Евгени Серафимов: Годишната ни художествена изложба е най – сериозното нещо, за което се готвим цяла година и всички работим в един дух. Кюстендилци знаят за миналогодишната ни изложба-  „Портрети от цял свят”, за „Манастирите” по – предишната година, за „Изгревите и залезите” напред, репликите на Майстора и така на татък, но предстои ни голямото лятно рисуване, както всяка година се получава. Всички знаят – започнахме с големия портрет на Майстора на площада на един декар, миналата година стълбището към „Хисарлъка”, а тази година сме си поставили една километрична задача, идеята да се естетизира коритото на река Банщица. И това е нещо, което ни предстои през месец юли и ще бъде сериозна мотивация. Искам да поздравя моите ученици, които междувременно се справят и с други такива по – малки по обем, но не и по значение проекти като стенописите в Синята стая в Окръжна прокуратура, която открихме преди две седмици. Искам да им благодаря, защото това са едни много добри, много адекватни млади хора, за разлика от всички обяснения какви са младите поколения, показват, че са изключително работливи, работоспособни, дават от себе си, дават за града си, дават за развитието си и наистина постиженията им са много сериозни. Две от децата ми в момента са в Париж. Имам в Италия, в Бирмингам и всъщност това са кюстендилчета, които продължават тази художествена традиция, защото да си кюстендилец е много особено. Преди нас е имало толкова велики хора. Тук изобразителното изкуство е на такова високо ниво, което хем помага, хем е изключително задължаващо и аз съм много благодарен, че децата дават всичко от себе си.

Венцеслав ИЛЧЕВ