Евгени Серафимов, школа „Новите майстори”: Има два плана при избора на тема за реализация на нашите изложби

Евгени Серафимов, ръководител на школа „Новите майстори” и преподавател по изобразително изкуство, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Господин Серафимов, възпитаниците на школата „Новите майстори” представиха пред кюстендилската публика своята четвърта самостоятелна изложба, какво представлява тя?

Евгени Серафимов: Да, ние представихме нашата четвърта самостоятелна изложба. Изложба на школата „Новите майстори” от Кюстендил. Всъщност това вече е традиция при нас, да представяме годишната ни изложба в рамките на най-големия християнски празник – Възкресение Христово. Това е нашата годишна продукция. Дванадесет месеца аз и моите възпитаници работихме по една обща тема. Този път темата беше портрет. Ние подходихме малко по-нестандартно, малко по-интересно. Това са етно портрети от цял свят. Всъщност творческата провокация е много силна, защото това са едни много колоритни лица, с характерни прически, бижута и черти на лицето, хора от различни етноси. Това са 45 картини рисувани от едни вече оформящи се художници, защото това са най-големите деца от школата. Някои от тях вече са студенти в академии в страната и чужбина. Много съм щастлив, че те се връщаха в Кюстендил през ваканцията и търсеха школата. За мен тази връзка е много важна, те рисуваха по темата. Всъщност 19 деца рисуваха и направиха тази изложба.

Фокус: Какво виждат посетителите на тази изложба, виждат лица?

Евгени Серафимов: Да, експозицията показва портрети на хора от цял с свят, с подчертано етно звучене. Лицата, рисувани от младите майстори на четката в продължение на цяла година, носят колоритните характеристики на етноси от петте континента. Цветни текстили, традиционни прически и аксесоари, шевици, бижута и автентични методи за разкрасяване са част от творческите провокации на младите автори. Изпълнени с акварел, темпера и маслена боя, картините правят една своеобразна етнографска разходка между малките непокътнати от цивилизацията общности.

Фокус: По какъв начини избирате темата на тези изложби?

Евгени Серафимов: По принцип има два плана при избора на тема за творците от школата „Новите майстори. Единият план е свързан с рисуването, вдъхновението и творческата искра, която ако не премине през нас няма как да се случи картината, а по-късно и самата изложба. Другият план е идеята за надграждане и за развитие на децата. Ние постепенно вдигаме нивото. Започнахме с едни копия на Майстора, преди четири години. След това продължихме с колоритни пейзажи на изгрев и залез. Миналата година показахме 40 български манастири, но тази година темата ни е най-сложна, защото тук имаме анатомия, имаме лице, има изражение, възрастова характеристика. Аз се опитвам децата да преминат през един курс на обучение, в който да обхванат всички жанрове. Всяка година да се усложняват нещата и за тях предизвикателството да не бъде само творческо, но и да развиват таланта си.

Фокус: Споменахте, че това е годишна изложба на школата, но не спирате с това, нали?

Евгени Серафимов: Да, няма да спираме. Миналата година, между двете годишни изложби, ние реализирахме един мегапроект „Майстора на един декар” – отново портрет, отново реплика на творба на Владимир Димитров – Майстора и то във формат от 1500 кв.м. Това имаше един страхотен отзвук в страна и в чужбина. Тази година сме подготвили отново интересно градско изкуство за месец юли.

Венцеслав ИЛЧЕВ