Евгени Стоев, ГЕРБ: Не  се страхуваме от предсрочни парламентарни избори, подготвени сме

В навечерието сме на предсрочните парламентарни избори. Кога трябва да се проведат те, как отделните партии ще се явят на тези избори  – самостоятелно или с коалиционни партньори, както и какъв състав на новото Народно събрание можем да очакваме? На тези и още въпроси в интервю за Радио „Фокус“ – Велико Търново отговори народният представител от великотърновски многомандатен район  от ПП ГЕРБ Евгени Стоев.

Фокус: Г-н Стоев измина една сложна политическа година, с много трусове и усложнения в Парламента и Правителството. Остават още няколко месеца до предварителните парламентарни избори. Кога всъщност трябва да се проведат те?

Евгени Стоев: Информация, която аз имам към момента е, че изборите ще бъдат проведени на 2 април, а Народното събрание ще бъде разпуснато на 2 февруари. През февруари и март ще се подготвят новите избори. Отново сме на избори. Ние не се страхуваме от избори. Това е важното – суверенът да каже какво иска. Изборите и референдумите са най-демократичните достижения на съвременното общество. Хубаво е да се хваща пулса на обществото и да се отчитат нагласите и мнението на хората. Ние нямаме страх от изборите. Подготвени сме. В някой от предходните години имаше дори по два пъти избори, така че и сега започваме отново да се гласим за избори. След проведените избори за президент и референдума на 6 ноември и след балотажа премиерът Борисов подаде оставка. След това имаше опити за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание. След неуспешни опити, както знаете ГЕРБ върна мандата, БСП върна мандата, третият мандат бе даден на Реформаторски блок, това беше логичният край на 43-то Народно събрание и сега отново отиваме на избори.

Фокус: Предполагам, че ГЕРБ ще запази своята цялост, но възможна ли е някаква колаборация с други политически сили на този етап?

Евгени Стоев: Ние винаги на избори се явяваме самостоятелно. Никога не в коалиция. Мисля си, че това е успешната формула за нас. След изборите, когато се преброим на финалната права, тогава вече ще преценим евентуално с кого бихме могли да работим. Това са въпроси до ръководството, до централата. Знаете, че и предния път, когато се съставяше правителство, около месец Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова преговаряха, за да се избере структура, да се събере подкрепа, за да се създаде коалиция само и само, за да се състави ново правителството. Знаете, че Реформаторите ни подкрепяха. После част от Реформаторите се отделиха. АБВ ни подкрепяха до един етап, до началото на миналата година. В май месец Ивайло Калфин заяви, че напуска като вицепремиер и си оттеглят подкрепата. Патриотите ни оказаха подкрепа. Имаше и достатъчно на брой независими депутати. Така че общо взето по най-важните законодателни инициативи сме търпели широка подкрепа и от опозицията в различни формати. Ситуацията беше доста сложна. Знаете, че ние в този парламент имахме 84 депутата, а това е доста далеч от 121,з а да може да управляваме самостоятелно, но мисля че се справихме достатъчно успешно. Имаше спорни законопроекти, законопроекти, които трудно минаха в Зала, други – които се отхвърлиха, но аз си мисля, че нещата, които трябваше да се случат и за които имаше съгласие в Парламента, се случиха и се свърши достатъчно работа. Оттук насетне вече гражданите са тези, които ще преценят, и на следващите избори, на 2-ри април, пак ще ни подредят. Както се казва „по делата ще ги познаете“. Така че и ние според делата, според това, което сме се опитали да направим, да отговаряме на очакванията на обществото и на гражданите, отново се явяваме на избори. Ние не сме лъгали, не сме преекспонирали, не сме обещавали неща, които не са изпълними, така че имаме шансове отново да управляваме. Ние сме партия на гражданите. Нашите кампании винаги са били лице в лице.

Фокус: Вие казахте, че самостоятелното явяване на изборите е печеливша стратегия за ГЕРБ, но каква е Вашата прогноза как отделните партии ще се явят на тези избори – самостоятелно или в някакви коалиции?

Евгени Стоев: Аз си мисля, че всяка партия, за да си запази физиономията и за да си преброи членската маса, трябва да се яви самостоятелно. Така е било досега. БСП, ДПС, ние ще се явим самостоятелно. Само Патриотите, които се събраха с ВМРО, Атака и НФСБ, може би ще се явят заедно. Мисля, че това е най-добре, за да си видим електоралната тежест. В противен случай се получава така, че после в една евентуална коалиция нещата няма да са съизмерими. Не можеш да кажеш „аз съм докарал толкова гласа или толкова депутата са от моя страна, от другия коалиционен са толкова“. Ние на всичките избори сме се явявали самостоятелно. След финиша започваме да броим от кого можем да търсим подкрепа, с кого можем да направим коалиция. Така бе и в 43-тия Парламент и при съставянето на второто правителство на Борисов. Така предполагам, че ще бъде и сега, след 2-ри април, след изборите.

Фокус: Остават по-малко от 20 дни до встъпването на длъжност на новия президент. Можем ли да кажем кои са най-важните задачи за последните заседания на 43-то Народно събрание за ГЕРБ? За какво ще настоявате и има ли някой законодателни инициативи, които не са довършени, но искате да бъдат приключени до края на мандата?

Евгени Стоев: Ние си продължаваме работата в Народното събрание. Има неща, които в действителност трябва да довършим. За Референдума и за въпросите, които бяха поставени, няма да има време, защото там е необходима промяна в Изборния кодекс. За това са необходими около 2-3 месеца, защото коренно се преобръща изборната система. Ние сега ще се явяваме пак по стария Изборен кодекс, по кодекса на Мая Манолова. Така че промяната няма да се случи сега. Въпросите ще останат за разглеждане от следващия парламент. Другите законодателни инициативи, които са належащи, в дневния ред на Народното събрание, са въпросите за културно-историческото наследство, на които аз съм вносител, както и за старите столици, в които влиза и Велико Търново. Искаме едно приоритетно финансиране и участие в европрограми. Има и антикорупционен закон, който също трябва да се довърши. Има закони, които са минали на първо четене, и трябва да минат на второ в оставащите три седмици работа на парламента.

Фокус: Какъв състав можем да очакваме в новото Народното събрание? Повече или по-малко ще са партиите този път? Това Правителство стана известно с доста големия си брой политически сили.

Евгени Стоев: Съставът може би ще бъде подобен на сегашния, но на мястото на Бареков ще влезе Марешки. Това е моята прогноза. Не мога да дам прогноза за Реформаторите и АБВ. Някой казват Реформаторите ще влязат, други – няма да влязат. АБВ ще влезе, АБВ няма да влезе. Много е рано да се дават прогнози кои ще влязат, но пак ще имаме такъв парламент, както сега – 43-то Народното събрание. Дори да не влязат 8 парламентарно представени групи, а 7, пак ще бъде фрагментиран и разкъсан парламента. Едно е сигурно – една партия няма да може да управлява. Ще трябва да се прави коалиция, да се стърси подкрепа от другите партии и си мисля, че нещата ще се повторят. Знаете, че въпросите на Референдума не се разглеждаха, не се промениха правилата на изборната надпревара. Въпросите за задължителното гласуване, за избор на депутати на мажоритарен принцип, за намаляване на партийните субсидии, което беше новото, което трябваше да влезе, остава за следващия парламент. Изборите ще се проведат по Кодекса на Мая Манолова и не вярвам да станат чудеса и да стане така, че някоя партия да събере над 121 гласа, за да може да управлява самостоятелно. Единственото, което може да се случи е, да влезе Марешки, но ще видим. След три месеца ситуацията ще е ясна.

Фокус: Тоест можем да обобщим, че работата в Народното събрание продължава, колкото и малко време да остава, и че партията победил от изборите няма да има мнозинство, но партиите в Парламента ще бъдат по-малко?

Евгени Стоев: По-малко с една или две. Няма да са както сега осем, но няма да има и партия, която да може да управлява самостоятелно. Този, който реши да управлява ще трябва да търси коалиционен партньор и подкрепа от другите партии.

Надежда КРЪСТЕВА