Евелина Пулева, управител на туристическа фирма-Бургас: Туристическите ваучери са много активни в българските екскурзии

За предпочитаните дестинации за почивка от бургазлии в този период на годината и възможностите, които те предлагат, Радио “Фокус”-Бургас разговаря с  управителя на туристическа фирма в Бургас Евелина Пулева.

Фокус: Г-жо Пулева, в този сезон на годината кои са предпочитаните дестинации за почивка от бургазлии?

Евелина Пулева: Към момента голям интерес има към Албания, тя от миналата година се оказва заместител на Турция. Към Гърция традиционно си остава интересът към близките острови Тасос, Корфу, все повече се търсят и нови дестинации там като остров Самотраки, който в момента набира скорост. Румъния също е предпочитано място за почивка. Почиващите се насочват повече около България и Балканските държави,, като пътуванията до тези дестинации се осъществяват чрез автобус. Голям интерес има и към Русия – Санкт Петербург и Москва.

Фокус: Защо са по-предпочитани тези дестинации?

Евелина Пулева: Специално почивките на Балканските държави са предпочитани заради цената. Понеже са по-близо, по-ниска цена, най-вече на това залагат хората и е сигурно, няма заплаха за сигурността. А Русия набира скорост от няколко години и тази година може би ще е бум Санкт Петербург и отделно, че от Бургас вече има полети със самолет за там, което е много важно за бургазлии.

Фокус: Туристическите ваучери по-желан метод за отдих ли са?

Евелина Пулева: Моето лично наблюдение показва, че ваучерите са много активни в българските екскурзии и все повече от туристите традиционно на Великден пътуват до български дестинации. Това се забелязва в последните години, ваучерите там са най-евтини и активни. Предлагаме екскурзии и до Рилския манастир. Скъпите дестинации като Русия например се предпочитат от клиенти, които са регулярно. Евтините дестинации, които се предлагат за балканските държави са на първо място в момента.

Фокус: Кои са най-предпочитаните екзотични дестинации?

Евелина Пулева: Мадагаскар, Шри Ланка, Занзибар, вече като че ли Малдиви, Сейшели, Мавриций отстъпиха по предпочитание пред още по-екзотични дестинации.

Фокус: Предвид предстоящия празник – Великден има ли интерес на бургазлии за пътувания тогава?

Евелина Пулева: До скоро нямаше и аз го отдавам на дългата и студена зима, която ни споходи. От седмица-две обаче се забелязва активно раздвижване на туристическия пазар. Албания явно ще стане хит за посещение на бургазлии, в София тя вече е, но за Бургас сега започна да набира скорост. Предвид факта с ограничените почивни дни тази година се очаква на Великден да има повече екскурзии към всяка дестинация, защото традиционно българите сме свикнали да го празнуваме семейно в къщи. Тази година сме ограничени от към времето в почивни дни, по-малко са в сравнение с предходни години, така че се забелязва, че всеки един почивен ден се използва, за да може да се отиде някъде със семейство и близки.

Фокус: Кой е най-предпочитан метод за пътуване?

Евелина Пулева: Индивидуално е, който има средства предпочита самолет. По-интересно е, че и хора от трета възраст също предпочитат този метод на пътуване. Който пък обича приключенията и му е приятно пътуването, както и иска да види повече места  естествено предпочита автобусните екскурзии.

Фокус: Предпочитани ли са почивки с включен all-inclusive в цената?

Евелина Пулева: Да, българинът е любител на all-inclusive почивките. За съжаление няма кой да замести Турция на този етап с този all-inclusive и това обслужване. Така че има клиенти, които си предпочитат Турция за почивка. Ние и колегите от другите градове правим всичко възможно да няма върнати, разочаровани или обидени туристи. Понякога дори се обединяваме помежду си с колегите от различните градове и от Бургас, за да може да осъществим пътуванията ако се налага.

Фокус: Кои са най-предпочитаните дестинации за посещение в България?

Евелина Пулева: Тази година още от февруари месец започнаха да се интересуват за екскурзиите до Рилски езера и дори има притеснени, които ги е страх да не останат без места за плануваните екскурзии до там през този летен сезон. Това е може би е най-магнетичното място в България и българинът иска да го посети. Миналата година имахме към 6 групи за посещение на Рилските езера. Това е едно от предпочитаните места, след което са Рилски манастир, Роженски манастир, Крушунски водопади, които също са хит, пещерата Проходна. Има и още много други обекти, които посещават бургазлии и българите като цяло.

Фокус: С каква продължителност най-често са екскурзиите в България?

Евелина Пулева: Има и такива за ден, които са по-наблизо. Има и двудневни, а максимума, до който сме стигали е до тридневни и четиридневни, когато обхващаме курортни комплекси като Банско, Пампорово и тези региони можем да си позволим да бъдат с продължителност четири дни.

Фокус: Кои са предпочитаните летни курорти по родното Черноморие и колко дневни са най-често почивките там?

Евелина Пулева: Може да се каже, че за бургазлии е почти табу, за да пътуват юли и август. Забелязва се, че от София традиционно пътуват до родното Черноморие през тези месеци, докато за бургазлии почивките започват от септември и октомври. Седем дневните почивки са оптимален вариант за почиващите, рядко се срещат тогава почивки за 4-5 дни. Бургазлии предпочитат през лятото еднодневните екскурзии.

Фокус: Говорихме за посещаваните дестинации, да кажем и цените, за които може да си позволим самите екскурзии…

Евелина Пулева: В Албания може спокойно да се отиде за около 300-350 лева, както и в Македония. Това са по-евтините дестинации, Румъния може да се посети от 190 до 240 лева. Когато говорим за Европа, както в случая романтична Словения вече са по-скъпи дестинации, предвид факта, че самите държави имат висок стандарт. Тези екскурзии възлизат на сумата от 450 до 500 лева. Прага примерно стига до 600 лева. Други по-скъпи дестинации също са Испания, Португалия, като автобусните екскурзии достигат до 1000 лева.

Мария ДИМИТРОВА