Евелина Славкова, „Тренд“: Семейството и децата се запазват като приоритетни ценности за българина

Проучването на „Тренд“ за празниците показва устойчивост в разбиранията на българина към традициите и вярванията, семейството и децата се запазват като приоритет по отношение на ценностите дори и сред младите поколения. Това каза за дневния информационен блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ социологът Евелина Славкова. Традицията се запазва и от факта, че 80% от българите ще празнуват в родното си място при семейството, уточни тя.

„В контекста на всички разговори, които сме водили през годината и хипотези за разрушаване на българщината и традициите и страховете, които се всяват, мисля, че това е малко преувеличено, има доза спекула и вкарване на страх в съзнанието на хората. Видно е, че традициите се спазват и семейството си остава основна и много важна ценност за българите“, отбеляза социологът.

Евелина Славкова уточни, че според проучването 87% от българите празнуват Коледа. 43% смятат за еднакво важни и Рождество Христово, и Нова година, обясни социологът, като добави, че с увеличаването на възрастта се увеличава и значението на Коледа. Близо 70% от българите ще купуват коледни подаръци, каза още Славкова. 33% от сънародниците ни ще отделят до 100 лв. за подаръци, обясни тя. Славкова уточни, че макар и малък процент, има и такива, които декларират, че отделят между 1000 и 2000 лева за коледни подаръци.

Росица АНГЕЛОВА