Евлогия Манджукова, ПГ „Михалаки Георгиев“-Видин: Ще извървим дълъг път, но с годините младите хора ще започнат да се връщат във Видин

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Евлогия Манджукова, директор на ПГ „Михалаки Георгиев“ и председател на Видинската организация на СБУ, в интервю за  предаването „Чудесата на Северозапада“ на Радио „Фокус“

 

Радио „Фокус“: Какъв интерес очаквате към професионалното образование през новата учебна година, ще изпълните ли план-приема?

Евлогия Манджукова: Интерес не липсва към професионалното образование и ние се надяваме да изпълним план приема при намаляващия брой на децата във Видинска област. Трябва да се каже, че броят на заявените паралелки е повече от броя на децата, като има деца, които вероятно ще напуснат региона и ще отидат с родителите си в други градове на страната и дори в чужбина.

Радио „Фокус“: Имат ли интерес местните предприемачи към  това, което се случва в професионалните гимназии, интересуват ли се от изучаваните професии, от подготвените кадри?

Евлогия Манджукова: Да, интересът е голям, нараства през последните години. През това лято аз не мога да отговоря на исканията на местните предприемачи да им осигуря стажанти. И това е така защото част от учениците ни отиват на стаж в различни хотели и заведения по българските курорти. Имаме заявки от видинския бизнес повече отколкото бихме могли да отговорим. Интерес има, предлагат се и добри заплати, но намалява броя на учениците, защото броят на децата във видинска област намалява и ние пускаме по-малка бройка на пазара на труда. Бизнесът във Видин ще търпи и занапред потребност от кадри, особено тези фирми, които имат нужда от технически кадри с професионално образование.

Радио „Фокус“: Прави ли се необходимото от учителите в професионалните гимназии за да получат учениците необходимата квалификация, за да бъдат конкурентни след това на пазара на труда?

Евлогия Манджукова: Прави се необходимото, особено се акцентира на практическите обучения – стажове в чужбина по европейски проекти, стажове по курортните комплекси , учениците имат възможност да работят по време на обучението си 240 часа и получават стипендия от 300 лв. Участват в различни кетърингови събития. Много от нашите ученици работят докато учат. Като навършат 16 години започват да работят, така че нашите професии са облагодетелствани – търсени са на пазара на труда, ние им предоставяме възможност да се запознаят с различни сфери в областта на туризма. За това, че при нас получават сериозно обучение говори и фактът, че голяма част от учениците продължават обучението си във висши учебни заведения в специалности, които са се обучавали и при нас. Почти всички наши ученици  след завършването си работят в областта на туризма. Те искат да се обучават и да се развиват в тази област .

Радио „Фокус“: Задържат ли се младите хора от ПГ „Михалаки Георгиев“ във Видин?

Евлогия Манджукова: Голяма част от учениците ни, които завършват остават да живеят във Видин и се записват задочно обучение. След откриването на видинския филиал на Русенския университет имаме ученици, които се записаха студенти в него. Всички споделят, че така им е много по-добре – могат да работят, да трупат стаж и да получат образование. Бих искала тези деца да са повече, но това, че има такива, които остават е успех. Имам и ученици, които биха започнали самостоятелен бизнес във Видин, но ги спира поне засега намаляващото население. Изпратила съм предложения до МОН и трябва да кажа, че с този екип на министерството работя много добре.Смятам, че млади хора, които остават в региони като Видинския трябва да бъдат стимулирани – с по-високи заплати, с предоставяне на жилища, с облекчени кредити, с които да започнат бизнес. Вярвам, че ще извървим дълъг път, но с годините младите хора ще започнат да се връщат във Видин.

Анна ЛОЗАНОВА