Евродепутатът Елена Йончева: На корупцията трябва да се противодейства с конкретни мерки

Снимка: Пресофис на Елена Йончева

София. На корупцията трябва да се противодейства с конкретни мерки. Това каза Елена Йончева, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в ЕП, в интервю пред швейцарския вестник „Тагесанцайгер“, съобщиха от пресофиса на Елена Йончева. „Предложих да се направят тестове на състава на пътната настилка, но не в България, а в чужбина. В Швейцария например, което ще гарантира независимостта им. Но правителството не разрешава. Всички пътища се строят от пет близки до правителството фирми. След инцидента с автобуса миналата година, при който загинаха 16 души, те свалиха от себе си цялата вина, обвиниха ме, че заставам срещу българския бизнес и поискаха оставката ми като депутат. За да наложат исканията си, те изкараха хиляди тежки строителни машини по улиците на София“, посочи евродепутатът.
„Новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на посещението си в София. Преди пресконференцията домакинът Бойко Борисов накара микрофоните на журналистите да бъдат демонтирани“, каза още Йончева.

„Българското правителство ме обвинява в пране на пари. Миналия месец изпратиха искане до Еврокомисията за снемане на имунитета ми. Като журналист бях снимала документални филми за един банкер и собственик на телевизионен канал, който по-късно беше заподозрян, че пере мръсни пари. Но въпреки това тогава дори държавните служби държаха парите си в неговата банка, която постоянно получаваше отличия за добрата си работа. Сега ме обвиняват, че съм знаела или че съм можела да знам, че парите, с които съм работила, не са били чисти. Писмото до Еврокомисията е опит да ме принудят да мълча и да унищожат доверието към мен на хората в България. Сега в техните очи аз съм престъпник. Това е чудовищно“, добави тя.

„Изпратих жалба до Европейския съд по правата на човека в Страсбург, в която определям процеса като политически мотивиран. Жалбата ми е приета, въпреки че процесът все още не е започнал. Това се случва сравнително рядко и затова все пак е някаква победа. Но ще мине много време, преди съдът да излезе с решение.
Журналистите, които критикуват, вече нямат никакъв шанс за работа. Една от най-популярните журналистки в страната днес кара такси. В България не убиват журналисти – правителството има други средства да ги унищожава. Те получават заплахи или се прави така, че да не могат да си намерят работа. Журналистите изпитват страх, а това директно води до автоцензура. Най-лошото е, че някога у нас имаше свобода на медиите. Да, беше трудно, трябваше да се борим. Въпреки това по отношение свободата на медиите в България бяхме по-напред от съседна Румъния. Днес сме на 111-то място. И затъваме все повече. А свободата на словото е основата за всяка демократична система“, заяви Йончева.