Евродепутатът Илхан Кючюк: България не за пръв се изправя срещу протекционистката политика на държави от Западна Европа, битката с пакета „Мобилност“ е трудна, но не е загубена

 

 

Следим тема, активно ангажирала ни през последните дни- пакета „Мобилност“ и протеста на българските превозвачи в Брюксел. В него се включиха около 600 души. Сред тях техни румънски колеги, евродепутати и български политици. Две трети от пакета „Мобилност“ не бяха приета от комисията по транспорт. Добра новина ли са частично отхвърлените текстове от пакета и какви са полезните ходове оттук нататък? Отговорите търсим с евродепутата, зам.-председател на Алианса на либералите и демократите в Европа и председател на Младежката организация на ДПС Илхан Кючюк в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Г-н Кючюк, припомнихме, два от докладите бяха отхвърлени, остава единствено възможността за връщането на превозното средство. Като добрини новини ли по-скоро трябва да приемаме случилото се в комисията вчера?

Илхан Кючюк: Според нашата стратегия за отлагане и отхвърляне на цялостния пакет смятам, че  по-скоро да, това са добри новини. Защото в настоящото издание на Европейския парламент за втори път се вижда, че не успяват евродепутатите, нито от специализираната транспортна комисия, нито в пленарната зала да намират общ консенсус. Това е ясен знак, че емоциите на този етап по-скоро надделяват и най-добре е разглеждането на пакета да остане на следващото издание, за изборите след май 2019 г.

Водещ: Да разбираме ли, че освен невъзможност, донякъде липсваше и воля на сегашния Европейския парламент да намери един възможно най-добър изход на целия този казус?

Илхан Кючюк: Казусът сам по себе си е много сложен и това предпоставя различни интереси. Нашата воля, българската воля и на другите колеги от Централна и Източна Европа, е да се забави и да се отхвърли. Волята на колегите от Западна Европа е той да бъде приет час по-скоро. Но когато имаш много комплексен проблем, трудно се намира компромис.

Водещ: Стана ясно, че оттук нататък усилията ще са насочени към това текстовете да не стигат изобщо до разглеждане в Европейския парламент, тъй като и те би трябвало да се разглеждат заедно като пакет, а не на парче. Каква обаче всъщност е процедурата, можем ли да бъдем спокойни, че няма да се стигне до подобно разглеждане?

Илхан Кючюк: В момента има един огромен хаос, нито докладчиците, нито координаторите са наясно какво следва. Защото дори най-опитните колеги казва, че това е един прецедент, и правен, и политически в Европейския парламент. Има зададени няколко въпроса до правната служба на Европейския парламент, който трябва да се произнесе какви ще бъдат следващите стъпки. Политическото решение ще бъде взето следващата седмица на ниво координатори на комисията по транспорт. Припомням, че всяка от политическите групи има по един представител, който има за задача да координира усилията на дадената политическа група. Тогава ще знаем какви ще бъдат следващите стъпки. В аванс сигурен съм, че се досещате, че западните държави ще поискат да бъде приключено това досие като пакет в рамките на това издания. Има позиция на съвета, има първоначален текст на комисията, но силите в Европейския парламент показват, че не е възможен този баланс между социални права и свободна конкуренция. Затова нашата позиция е с всички тактически на момента технически усилия  да бъде спрян този процес по подготовка на влизането на текстовете в пленарната зала. Но заедно с това ние трябва да гледаме един по-дългосрочен хоризонт, а той е подготовка и използване на целия български политически и дипломатически ресурс в рамките на съвета, активно партньорство с ЕК, в същото време и да продължаваме правим с колегите ми евродепутат това, което правихме през последните седмици и месеци. Наред с това искам да кажа, че България като страна няма да бъде изправена за първи и единствен път срещу такъв тип поведение от някои държави, които са откровено протекционалистически. Това ме кара да направя няколко извода. Трябва да бъдем подготвени, защото интерес се защитава най-добре с подготовка. От по-рано да се захващаме с някакъв тип подготовка и да бъдем обединени и координирани, защото по друг начин някак си не бихме успели.

Водещ: Подготовка и обединение- безспорно важни фактори. Вярвате ли обаче, че представителите в следващия Европейския парламент ще се отнесе по доста по-различен начин към интереса на българските превозвачи?

Илхан Кючюк:  Не съм сигурен, по категоричен начин казвам, че не съм сигурен, защото се очаква в следващото издание на Европейския парламент да попаднат евродепутат, които по никакъв начин не биха защитили българската позиция, а биха искали Европа да се затвори в рамките на националните граници и биха искали една Европа, която защитава само техните национални интереси, които са строго протекционалистични.

Водещ: Докога обаче може да продължи това отхвърляне, отлагане на текстовете? Може ли тази дълга битка, която сте започнали, всъщност да ни върне малко назад, имайки предвид дългото й водене?

Илхан Кючюк:  Нямаме друг изход в конкретната ситуация, освен да следваме стратегията си на отлагане и забавяне. Доколкото е възможно това. В следващите няколко месеца това е единственото, което може да се случи.

Водещ: Има ли абсолютна единодушност между българските ни представители в Европейския парламент по пакета и, разбира се,  по ходовете ни оттук нататък?

Илхан Кючюк: Категорично. На момента по тактиката може да имаме разминавания, но имаме сформиран екип, който създава в оперативен активен порядък, особено в последната седмица, по генералните цели и по общата идея как да се справим с това предизвикателство. Не сме имали различия. Виждам, че има консолидирана позиция и на всички български институции. Подкрепата от страна на всички мои колеги в Европейския парламент е налице. Всеки в рамките на своите възможности, на политическата си групи прави най-доброто за защита на интереса на България. Сега не е моментът да търсим пропуски, не е нито моментът да извличаме краткосрочни или каквито и да е политически дивиденти. Защото превозвачите, най-вече българските граждани не ги интересуват боричканията на политиците, интересува ги да бъде защитен техният интерес, тяхното достойнство. Защото, когато говорим за труд, говорим за човешко достойнство. Трябва да покажем една висота на политици, които са изградили такъв тип поведение.

Водещ: Имаше обаче за съжаление опити въпросът да се превърне във вътрешнополитически боричкания. Разбира се,  традиционно за тема с такива мащаби, започнаха и критиките- че мерките са закъснели, че имахме шест месеца европредседателство, в които можехме да задвижим процеса напред. Действително имахме ли по-добри шансове, които сме изпуснали?

Илхан Кючюк: Знаехме със сигурност, че австрийското председателство, което идва след нашето, ще предложи по-рестриктивни мерки. Интересът на австрийското председателство и на Австрия като държава по никакъв начин не съвпадат с интереса на България. В този смисъл можеха да бъдат предприети по-активни действия на политическа дипломация и по-активни действия за защита на нашия интерес. Това го знаехме.

Водещ: С оглед на вчерашните събития, на нагласите в Европейския парламент, можем ли да завършим така-битката ще е сериозна, тя продължава, но определено не е загубена?

Илхан Кючюк: Определено не е загубена, но предстои много работа, която трябва да се свърши. Текстовете са нелеки, изискват разбиране, изискват професионализъм и призовавам всеки един да се опита в максимална степен да влезе в тяхната дълбочина, да ги анализираме първо и на базата на това да продължим започнатото.

Водещ: Както казахте, добра подготовка и обединеност по казуса наистина ще са в полза на българските интереси. Г-н Кючюк, благодаря ви за това интервю.

Илхан Кючюк: Благодаря ви и аз. Последният пример показва, че това е  разковничето на успеха – добрата подготовка и обединението на всички.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА