Евродепутатът Момчил Неков: 87% от българите подкрепят и вярват в ефекта от въвеждане на термина за качество „Планински продукт“

Снимка: Информационен офис на Момчил Неков

87% от българите подкрепят и вярват в ефекта от въвеждане на термина за качество „Планински продукт“. Това каза за дневния блок на Радио „Фокус“ евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите Момчил Неков. По думите му 94% от  анкетираните са позитивно настроени към новия стандарт и възприемат планинските продукти като по-здравословни и по-чисти.

„ Това са всички продукти, които се произвеждат в планинските региони или се преработват там, тоест суровината произхожда от животни, прекарали последните 2/3 от живота си в планински региони. Тук говорим и за автентични български породи, които са уникални и се отглеждат в тези региони. Тук е важно също да подчертаем от самото проучване, което беше представено, че 80% от висшистите най-вече от големите градове като столицата са склонни да дават по-висока цена за тези продукти, ако се въведе такъв термин за качество и има планински продукти, които са представени в магазинните мрежи“, обясни евродепутатът. Момчил Неков каза, че България може да бъде петата държава, която въвежда стандарта за качество „Планински продукт“. Той уточни, че една от целите на стандарта е да се покажат планински производители, при които условията на труд са сурови и неконкурентноспособни.