Еврокомисарят Мария Габриел: В Европа 75% от младите хора не могат да различават фалшивата от истинската новина

София. В Европа 75% от младите хора не могат да отличат фалшивата от истинската новина. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел по време на среща в Университета за национално и световно стопанство на тема „Образованите млади хора – капитал за Европа“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Младите хора трябва да поемат своя информиран избор“, подчерта еврокомисарят.
Тя обърна внимание и на инициативата Европейската седмица на програмирането. „Всяка година между 15 и 20 октомври ние организираме такъв тип дейности на доброволни начала, за да покажем, че кодирането и програмирането не са нещо, което е недостъпно за нас. Да покажем, че всъщност, силата ни е в това, че ние не сме само консуматори на съдържание, а сме създатели на съдържание“, посочи Габриел.
По думите й тази година е имало рекорден брой участници – 2 млн. и 740 хил. европейци. „Имам много ясна амбиция – с тази инициатива да достигнем 50% от всички европейски училища до 2020 година. Наблягаме много и на университетите, защото много бих се радвала да имаме все повече и повече участници. България беше сред активните участници тази година и за това би ми се искало и младите хора в университетите също да бъдат активни. За мен темата за цифровите възможности ще бъде водеща и в следващите 5 години, когато ще говорим за цифрова Европа, в която в центъра се намират хората, които имат необходимите умения“, отбеляза още тя.