Еврокомисарят Мария Габриел: Трябва да има истинска инвестиция в уменията на младите хора на България

Снимка: Пресофис на Мария Габриел

През 2025 г. искаме да създадем електронна студентска карта. Тя би облекчила мобилността и обмена на документи. Основна задача е силен бюджет за програма „Еразъм“ и „Хоризонт Европа“. Трябва да има истинска инвестиция в уменията на младите хора. Това каза еврокомисарят Мария Габриел на конференция на тема „Ролята на образованието за насърчаване на фундаменталните ценности на ЕС“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Поздравявам от сърце организаторите на този форум. Той изпраща много силно послание – образованието е благородна кауза. Мога да се чувствам само щастлива, че съм точно с ресор Иновации, научни изследвания, образование, култура и младеж като еврокомисар. Радвам се, че показахме, че зад думите „образование“ и „наука“ стоят силни ценности“, посочи Мария Габриел. По думите й човешкото достойнство, демокрацията и ценностите са нашият компас.

„Днес сме изправени пред три нови предизвикателства – цифровизацията, климатичните промени и демографските показания. Затова споделените ценности ни сближават. Те ни дават общи цели – да учим, да придобиваме познания и ни поставят пред нови предизвикателства“, заяви еврокомисарят. Тя допълни, че се гордее с талантите на България и вярва в потенциала на България относно образованието.

„Не се справяме сами с предизвикателствата, ние се справяме заедно като общество. Част от моята работа ще бъде как българите да се чувстват част от европейското общество. Поставям си за цел като евродепутат да наблегна на Европейско образователно пространство, трябва да стимулираме езиковото разнообразие, да подобрим достъпа до високо качествено образование“, каза още Мария Габриел. По думите й е много важно в толкова бързо развиващ се свят и Европа да върви с бързи темпове.

„Има план за действие за цифрово образование. За нас е цел да изградим активни и будни граждани“, подчерта еврокомисарят. Тя допълни, че друга нейна кауза е повече жени в информационноте технологии.

Зорница КОСТАДИНОВА