Еврокомисар Мария Габриел: 28 от 30 заложени законодателни инициативи в областта на цифровизацията са завършени, откакто поех рестора до днес

Велико Търново. 8 от 30 заложени законодателни инициативи в областта на цифровизацията са завършени, откакто поех ресторант до днес. Това каза европейският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел по време на осмата политическа академия „България с хоризонт Европа 2023“, която се провежда във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Еврокомисар Габриел изнесе лекция на тема „Предизвикателства пред Европа в цифровизиращия се свят“. Тя открои четири аспекта за работа по отношение на цифровизацията. Първият е бъдещето на пазара на труда. По думите й цифровизацията ще промени пазара на труда, а голяма част от сегашните работни места ще бъдат трансформирани. Мария Габриел отбеляза, че 44% от европейските граждани нямат цифрови умения. Това са 169 милиона души. Тя заяви, че след няколко години 90% от работните места ще изискват цифрови умения. Европейският комисар допълни, че че в момента е отворена програма „Цифрова възможност“, която дава възможност млади хора да се възползват от платени стажове. Тя не е само за IT специалисти, но може успешно да се прилага и в сектора на земеделието и строителството. За 7 месеца са реализирани 1800 стажа, а целта е до края на 2020 година да бъдат включени в програмата 6000 студенти. Мария Габриел уточни, че 20% от Европейския социален фонд са за борба със социалното изключване.
Като втори аспект тя посочи изкуственият интелект. „Изкуственият интелект може да е полезен, но трябва да бъдем бдителни как ще го прилагаме, така че да доведе до повече положителност, отколкото до негативност. Той може да бъде много полезен в медицината, в земеделието“ и други сектори“, допълни комисар Габриел. Той ще окаже влияние и на пазара на труда. Като друг основен акцент в политиката по цифровизацията тя посочи киберсигурността и уточни, че в сферата е постигнато много през последната една година – създадени са кибер агенция ,европейска система за сертификация на продуктите, механизъм за координация в случай на широкообхватна кибератака. Мария Габриел отбеляза, че днес дефицитът на кадри е сферата на цифровите технологии е за 350 000 специалисти, като до 2020 година те ще станат 500 000. Тя подчерта, че 90% от младите хора се интересуват от новите технологии. Целта е да се привличат и повече момичета към инженерните специалности, математиката и информационните технологии. Еврокомисар Габриел отбеляза, че 30% е заетостта на жените в България в сектора на цифровите технологии. За сравнение техният брой в Европейския съюз е едва 16%. Като четвърти аспект тя посочи преодоляването на дезинформацията и фалшивите новини. Според нея тук трябва да се внимава да не се засегнат две червени линии – свободата на изразяване и правото на достъп до информация.
Надежда КРЪСТЕВА