Европейска седмица на предприемачеството във Велико Търново срещна регионални предприемачи с общината

Снимка: Община Велико Търново

Велико Търново. Клуб на програмистите във Велико Търново съвместно с организациите Start It Smart, „Заедно успяваме “и с подкрепата на Община Велико Търново проведоха събитие в рамките на  Европейска седмица на предприемачеството. Присъстваха 30 представители на бизнеса, студенти, клубове, общности и местната власт, съобщават от пресцентъра на Общината.

Велико Търново за пръв път домакинства Европейска седмица на предприемачеството, част от глобалната инициатива Startup Europe Week, стартирана през 2016 г.

Събитието се проведе в Ритуалната зала на Община Велико Търново и беше посетено от 30 представители на местния бизнес, неправителствен сектор, студенти, специалисти на свободна практика и институции.

Събитието в града, проведено под егидата на Европейската седмица на предприемачество, се проведе в три части. В първия панел Невен Боянов от Клуба на програмистите във Велико Търново, Григор Димитров от Start It Smart и Ваня Димитрова от доброволчески клуб “Заедно успяваме” представиха клубове и общности. Представителят на общината Павел Христов разказа за възможностите за предприемачество и развиване на малък и среден бизнес в града и потвърди желанието на общината да подкрепя инициативи на местни предприемачески общности.

Във втората част от събитието гости бяха Явор Киряков от “Университет за деца”, както и Гергана Маркова и Тодор Захариев от “ЕГТ Интерактив”. Киряков разказа личната си история, как се е родила идеята и как на практика е създадена фондацията, както и за плановете си за Велико Търново. Маркова и Захариев от своя страна споделиха опита си за стартиране на бизнес с онлайн игри на световния пазар, плановете им за отваряне на офис във Велико Търново и възможностите за кариерна реализация в България.  Събитието премина в разговори за бъдещето на града и конкретни инициативи за стимулирането и развиването на бизнес средата във Велико Търново. Млади предприемачи заявиха желанието и намерението си да стартират и да развиват своите компании във Велико Търново и региона.

Събитие от серията Startup Europe Week, създадена през 2016 г., за първи пръв път се проведе във Велико Търново, като целта беше да се покажат локалните възможности и ресурси, в подкрепа на малките стартиращи бизнеси и стартъп компании. Startup Europe Week, която тази година се провежда паралелно в повече от 300 града в Европа, девет от които в България, е серия координирани събития по инициатива Startup Europe, проект на Европейския Съюз за развитие на предприемачеството и стартъп компаниите в Европа. Национален партньор и съ-организатор за България е отворената мрежа за дигитално развитие EDIT.