Европейски избори 2019: Симеон Велинов, РИК – Смолян: ПП ГЕРБ е първа по преференции в областта, 2487 преференции са за поставения под № 10 Марин Захариев

Интервю на Радио „Фокус“ – Смолян с председателя на Районна избирателна комисия – Смолян.

 

Фокус: Г-н Велинов, какво сочат резултатите от гласуването в област Смолян и как местните избиратели са използвали преференциалния вот?

Симеон Велинов: Според данните по финалния протокол на РИК – Смолян, първа по преференции е ПП ГЕРБ и с най-много преференции за цялата област е поставеният под № 10 Марин Захариев с общо 2487 преференции. В тази кандидатска листа се открояват още две имена. Поставената под № 1 Мария Габриел е получила 964 преференции, а на трето място е Младен Шишков, поставен под № 12, който е събрал общо 214 преференции. На следващо място по брой преференции се нарежда кандидатската листа на „БСП за България“, в която на първо място по преференции е водачът на листата Елена Йончева, която има 911 преференции, на второ място е Сергей Станишев, който е поставен под № 5 и е събрал 393 преференции от избирателите в област Смолян. На трето място е поставения под № 10 Велизар Енчев, който е събрал 208 преференции. Следващата кандидатска листа, която прави впечатление относно преференциите е листата на Движение за права и свободи. Поставеният под № 6 Севим Мусак е събрал общо 660 преференции, втори е поставения под № 1 Мустафа Карадайъ, който е събрал общо 429 преференции, трети в тази листа по преференции е Атидже Алиева Вели с общо 206 преференции. В кандидатската листа на ВМРО – Българско национално движение се откроява с най-много събрани преференции водачът Ангел Джамбазки, който е събрал за цялата област Смолян 259 преференции. Втори в тази листа по преференции е поставената под № 6 Райна Дончева, която има 231 преференции, като третият в тази листа е № 3 в листата Александър Сиди със 144 преференции. Партия Демократична България – обединение „Да България“ и ДСБ, в която водач е Радан Кънев и той е събрал и най-много преференции – общо 206, на второ място е № Стефан Тафров с 66 преференции. Безспорно като победител по отношение на преференциите в Смолянска област е Марин Захариев.

Фокус: Как премина предаването на протоколите от област Смолян в Централната избирателна комисия, имаше ли проблеми?

Симеон Велинов: Нямаше проблеми, направихме добра координация с представителите на ЦЕК в 16:00 часа на 27 май пристигнахме там и за около 3 часа се оправихме с предаването. Имахме 269 протокола, пликове с флашки за машинното гласуване за общо 47 секции, в които се проведе машинно гласуване. Проблеми и препятствия сме нямали, но изискваше време чисто технологично.

Фокус: Имаше ли проблеми с машинното гласуване в област Смолян?

Симеон Велинов: Сериозни проблеми по отношение на машинното гласуване не е имало в област Смолян. Имахме данни в една от секциите, че в самото начало машината е създала проблем, като председателят веднага се е свързал с техническия оператор, който обслужва машината. Той веднага е отстранил проблема и до края на изборния ден машината си е работила нормално. След това финалната разпечатка, която е изкарала машината, напълно е съответствала и с броя на разписките.

Фокус: Това означава ли, че изборният ден в област Смолян е преминал нормално и без съществени нарушения?

Симеон Велинов: За разлика от други области, в които е имало проблеми, тук изборния ден премина сравнително спокойно. Действително обаче забелязах едно затруднение в секционните избирателни комисии, в които имаше и машинно гласуване , тъй като техния протокол е една идея по-сложен, заради това че трябва да събират броя на бюлетините на хартиен носител и тези, които са от машината. Протоколите там са малко по-сложни и това малко пообърка хората. За разлика от други години и други избори, сега сме нямали протоколи, в които да е имало непоправими грешки по протокола, които да налагат отваряне на чували и броене на бюлетини. От общо 40 353 гласоподаватели според положените подписи в списъците, 2558 са потвърдените гласове от машинно гласуване. Въпреки че не може да се правят големи заключения за машинното гласуване, тъй като не навсякъде имаше машини. Ако имаше може да се прави по-голямо заключение за препрочитанията на хората за гласуване по стандартния начин или машинно.

Фокус: Кои гласоподаватели все пак предпочитаха да гласуват машинно в област Смолян?

Симеон Велинов: Младите хора предпочитаха да гласуват машинно в област Смолян. Начинът на гласуване е лесен, подобен и сходен на това да си изтеглиш с дебитната карта пари от банкомат, машината насочва кое действие след кое върви и затова минава гладко. Това пък от своя страна улеснява комисията след това при отчитаните на тези гласове, тъй като графите в протокола на СИК за недействителност на бюлетините отпада. При машинното гласуване или има гласуване за определена партия, коалиция и инициативен комитет със съответната преференция, или пък имаме „не подкрепям никого“. Тук няма недействителни, сгрешени и унищожени. От ЦИК ни попитаха за бъдеще, какви препоръки имаме. Ние с колегите, с които бяхме там споделихме мнение, че за в бъдеще трябва да се предвиди там, където има машинно гласуване да няма хартиено. Трябва да вървим към машинно гласуване навсякъде, за да може да става по-бързо и отчитането на резултатите. Като започне с едни поправки върху протоколите, за които РИК или ОИК не носят вина, тези поправки са поради недоброто отразяване на бюлетинното и машинното отчитане.

Фокус: Отчитате ли и други проблеми при организацията и протичането на изборите?

Симеон Велинов: Друг проблем, който лично аз отчитам е постоянната смяна на членове в СИК. Някак си партиите не могат да организират своите представители в СИК по-рано. Гледат да си спазят квотите, подават едни хора, в които в последствие се оказва, че са служебно ангажирани или имат лични ангажименти и не могат да присъстват в уречения ден и час в секцията. Повечето от тях са преминали обучение и след като бъдат сменени буквално 2-3 дни преди изборите, те идват неподготвени и няма как да се очаква добър резултат, продуктивност и капацитет, при положение, че те не са подготвени.

Фокус: На какво според Вас се държи ниската избирателна активност на изборите?

Симеон Велинов: Лично за мен избирателната активност не беше висока поради сезонът, в който се провеждат изборите. В предишни години изборите винаги са се правили през март, октомври и ноември, като те са в сезони, в които хората все още са си в родните места. Докато в края на май е сезон, в който сезонните работници са заминали за морето и чужбина, а ние в Смолянска област имаме доста сезонни работници. Дори няколко познати, които работят по морето, лично са ме питали дали мога да гласуват там. Но това не може да се случи, тъй като нямат лична карта и адресна регистрация в съответния град.

Нели ГЕРГЬОВСКА