Евтим Стефанов, Агенция за регионално развитие и Бизнес център- Видин (АРРБЦ): В ход е подготовката на туристически продукт “Калафат и Видин през 1877-1878г”

 

В ход е подготовката на туристически продукт “Калафат и Видин през 1877-1878г”, каза на пресконференция Евтим Стефанов, директор на АРРБЦ-Видин, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Той посочи, че туристическият продукт се подготвя в рамките на проекта “Спомнете си войната, за да оцените свободата си”. „Основната цел на проекта е – възстановка на историческо събитие на тема “Калафат и Видин през 1877-1878г”. Реалистична историческа атмосфера ще бъде пресъздадена чрез предвидените за закупуване военни униформи и снаряжение – реплики на хладни и огнестрелни оръжия, използвани в този период“, каза Евтим Стефанов.  Той допълни, че 90 военни униформи – на опълченци, на руски и турски войници и офицери ще бъдат закупени.  „ В проекта ще участват 180 души от България и Румъния, ще има военни обучения, където ученици ще влязат в ролята на войници. 6 семинара и 3 обучения ще се проведат на доброволците  за провеждане на исторически възстановки на организирани лагери „, допълни Евтим Стефанов. Лектори на семинарите в България ще бъдат представители на Патриотичен клуб “Бдинци”, които имат богат опит в организирането на исторически възстановки.

Проектът“Спомнете си войната, за да оцените свободата си” е финансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програмата Interreg V-A Румъния-България. Партньор по проекта е Местна асоциация на работодателите на малки и средни предприятия – Калафат, Румъния.

Анна ЛОЗАНОВА