Евтим Стефанов, Агенция за регионално развитие с бизнес център – Видин: Туризмът заема вече   сериозен дял в местната ни икономика.

Снимка: Радио "Фокус" - Видин

Евтим Стефанов, изпълнителен директор на Агенцията за регионално развитие с бизнес център – Видин,  в интервю за предаването „Чудесата на Северозапада“  на Радио „Фокус“

Радио „Фокус“: Използват ли се активно историческите и териториалните дадености на Видинска област за развитието на туризма?

Евтим Стефанов:  Трудно е за нашия регион защото той се намира в зона, която е далеч от основния туристически поток. Но, област Видин е надарена с невероятни природни забележителности . Река Дунав, Белоградчишките скали могат да бъдат използвани за страхотен приключенски и природен туризъм. Имаме и много исторически обекти, които представляват интерес за местния туризъм. Според мен развитието на туризма в региона трябва да бъде в посока на алтернативния туризъм – малки групи, които да обикалят и да откриват природни забележителности. Да не се забравя, че имаме и невероятен потенциал в  културния туризъм, защото в региона има невероятно много действащи читалища,  които могат да предложат автентичен фолклор, местна вкусно приготвена храна от домашни продукти. И когато съчетаем това с възможностите, които предлага природния туризъм, а и винения туризъм също, който е облагодетелстван. Защото в региона ни има много винопроизводители, които предлагат качествени вина. Тези услуги могат да бъдат предложени на туристите, които трябва да бъдат с необходимото качество ако се целим разбира се, в международния пазар. През месец май организираме информационен тур за немски оператори от град Ортенау, които да дойдат и на място да се запознаят с това, което предлагаме в комбинация със съседните сръбски и румънски региони. Така, ще започнем да позиционираме област Видин на картата на международния туристически пазар.

Радио „Фокус“: Във Видин спират много круизни кораби, развива ли това местния туризъм?

Евтим Стефанов: Круизните кораби, спиращи на видинското пристанище не могат да оставят някакъв сериозен отпечатък в местната икономика. По-скоро трябва да се организират различни турове за чуждестранните туристи в областта на спорта, колоезденето, разходки в планината , в областта на виното или на други техни интереси .

Радио „Фокус“: Ние сме тук на две граници – със Сърби и с Румъния. Използваме ли това, работим ли съвместно?

Евтим Стефанов: Разбира се, имаше доста инфо турове, които бяха организирани между България и Сърбия и ефектът от това е на лице. Сърбия вече е доста добре позната от българските туристи. Все още има какво да се желае. Ние успяхме да създадем една мрежа, която обхваща Северната част на България и Южна част на Румъния, в които по един проект са позиционирани 240 електрически велосипеда, които могат да бъдат наемани. Така туристите могат да направят обиколка на града или да посетят близки природни или исторически забележителности. Разходката с колело е един много добре развит туризъм в страните от Западна Европа. В България все още не е така, но определено колоезденето е голям потенциал за развитието на туризма в нашия регион.  Успяхме да закупим и топловъздушен балон, с който обиколихме 10 града в България и извършвахме полети с граждани. Извършваме свободни полети, летели сме над Враца, Монтана, Белоградчишките скали и Видин. Много е интересно както за местните хора, така и за туристите да видят някоя забележителност отвисоко. Например Белоградчишките скали са изключително атрактивни и от високо, което остава едно преживяване, което се помни за цял живот. Това е предпоставка за туристи, които ще дойдат в региона ни да опитат и от тази атракция.

Радио „Фокус“: Имаме ли достатъчно кадри, правим ли достатъчно за тяхното обучение?

Евтим Стефанов: Въпросът с кадрите е достатъчно сложен не само в нашия регион, но и в цялата страна. За да има добри кадри, трябва да има високо заплащане, за да има високо заплащане трябва да има и много туристи. Разбира се, всичко е въпрос на мениджмънт и на разбирания на фирмите. Аз считам, че в района има много потенциал в областта на велотуризма, а така също и с летенето с балон. Можем да превърнем Белоградчик в една малка Кападокия въпреки, че имаме някои ограничения. Този регион има невероятно богатство – с хората, с вината, които се произвеждат там, с Чупренския район, който е наблизо и който предлага невероятен местен фолклор и бит. Имаме голям потенциал и работим да го развием. Виждаме, че през годините интересът на туристите към нашия регион се засилва.  Туризмът вече се превръща в един сериозен дял в местната ни икономика.

Анна ЛОЗАНОВА