Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ във Велико Търново навърши 60 години

Велико Търново. Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ във Велико Търново навърши 60 години. Тържеството по случай хубавия повод събра в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ над 700 бивши и настоящи учители, ученици, много приятели и гости на елитното училище, съобщиха от пресцентъра на Общината. Сред тях бяха кметът на Старата столица Даниел Панов, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, представители на различни институции и организации, на чуждестранни посолства и др.

Празникът бе открит от директората Смилена Тодорова, която припомни моменти от славната история на училището.

В приветствието си кметът Даниел Панов подчерта, че Езиковата гимназия е сред водещите и във Велико Търново, и в България. „Вече 60 години учениците от различните випуски носят гордост и слава на Старата столица. Стотици, дори хиляди са примерите за високи отличия от национални и международни олимпиади, награди от конкурси за художествен превод от западен на български език. Всичко това дава престиж на Велико Търново и затвърждава облика му като център на образованието“, сподели Панов.

Градоначалникът пожела на учителите да продължат да бъдат новатори в образованието, да бъдат все толкова вдъхновени и отдадени на просветата, да възпитават младите хора в дух на родолюбие, да ги учат да обичат България и Велико Търново. На учениците Панов пожела да бъдат здрави, да се гордеят, че са възпитаници на едно от най-добрите български училища и да защитават името му.

Подаръци от Община В. Търново по случай 60-годишнината бяха Старопрестолна грамота, Златна перпера – реплика на монета от времето на цар Иван Асен II, както и ваучер за училищни консумативи.