Екатерина Борисова, БЧК: 1 600 деца получават помощ по програма „Топъл обяд“ годишно

В началото на месеца БЧК заедно с голяма търговска верига стартира кампания в подкрепа на деца от социално слаби семейства с идея все повече малчугани да бъдат върнати в класните стаи. Инициативата „Топъл обяд“ ще продължи до 10 май. Колко са обхванатите от нея деца и успя ли тя да докаже ефективността си през годините на своето провеждане? Повече за дейностите на Червенокръстката организация ще ни разкаже Екатерина Борисова от отдел „Фондонабиране“ в БЧК в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Госпожо Борисова, анонсирахме инициативата, стартирала на 8 април. Има още няколко дни, в които тя все още ще бъде активна. До този период има ли вече добри новини? Можем ли да кажем в какви размери са направените дарения?
Екатерина Борисова: Да. Въпросната инициатива се реализира за 10-та поредна година. Веригата супермаркети подкрепя БЧК чрез организиране на такива съвместни коледни и великденски кампании. Всеки, който желае да подкрепи, да дари средства за безплатна храна в училищата за нуждаещи се деца, може да го направи като дари средства в специални кутии, брандирани със знака на Червения кръст. Те са разположени във всички магазини от веригата в цялата страна. Както споменахте, кампанията стартира на 8 април. Ще продължи до 10 май за 10-та поредна година се провежда. Тази година храним 1600 деца в цялата страна, а самата програма „Топъл обяд“ се реализира за 15-та година от БЧК, като до този момент сме обхванали 16 хиляди нуждаещи се деца. Веригата супермаркети, която ни подкрепя, е дарила над 365 хиляди лева за този период от 10 г.

Водещ: Едно дарение, от един от нас каква помощ е за тези деца?
Екатерина Борисова: Зависи кой колко ще дари, но един обяд за едно дете е 2 лв.

Водещ: Имате ли информация колко деца, за съжаление, годишно напускат училище именно заради липса на финансови средства?
Екатерина Борисова: Да. Между 7 и 12 хиляди годишно отпадат. Различна е статистиката през годините. Но това са деца, които отпадат поради социални причини. Чрез програма „Топъл обяд“, освен че целим да ги храним здравословно, да ги възпитаме в хигиенни навици в правилно хранене, ние целим и да ги върнем в класните стаи. За съжаление за част от тези деца топлият обяд е стимул да посещават училище.

Водещ: Може би понякога оказва се единственият стимул?
Екатерина Борисова: Понякога, да.

Водещ: Казахте 1600 деца са обхванати. Това важи единствено за тазгодишната кампания?
Екатерина Борисова: Това е за тази година. Всяка учебна година обхващаме около 1600 деца от цялата страна.

Водещ: Освен тази инициатива, казахме още малко време има всеки да направи своето дарение в обозначените места, участвате и в друга също важна инициатива. Отново социално насочена кампания, инициирана от омбудсмана „Великден за всеки“. Какви пък са резултатите там от това издание?
Екатерина Борисова: Да. Тази кампания се провежда вече за четвърта поредна година. БЧК е партньор на омбудсмана в тази кампания. Тук се набират средства по банков път и чрез есемеси. Целта е с набраните средства да бъдат закупени ваучери на стойност 20 лв. Те ще бъдат раздадени на пенсионери от цялата страна с ниска пенсия, но такива, които не са получили великденски надбавки от държавата. Всяка година се събират приблизително към половин милион лева и тонове храна. Тази година отново вериги супермаркети участват в кампанията. В 47 магазина в 14 града в страната се набират продукти. Самата кампания, която е чрез набиране на финансови средства до момента са набрани към 260 хиляди лева. Освен по банков път, най-лесният начин е да се изпрати един есемес на 1255. Който иска може да подкрепи и тази кампания. Тя стартира на 25 март и ще продължи до 6 май. Така че все още има време да изпратите есемес на 1255. Един есемес е един лев.

Водещ: Станахме ли малко по-отворени за подобни кампании, за даряването като цяло?
Екатерина Борисова: Като цяло резултатите, които наблюдаваме, хората на които помагаме, мога да кажа като извод, че да българинът дарява. Българинът е с добро сърце, отворен е към такива каузи. Споменах топлият обяд за децата, които храним 16 хиляди за 10 години, 1600 в последните години. Освен „Великден за всеки“ и „Топъл обяд“ БЧК с още една верига супермаркети реализира съвместна благотворителна кампания, която не е великденска. Тя е дългосрочна и се реализира целогодишно под надслов „Купи и дари“. Тя цели подпомагане на социално слаби български граждани и на институции за възрастни хора и деца. Тук всеки, който желае да подкрепи инициативата, може да закупи трайни пакетирани хранителни продукти и да ги постави в специално брандирани хранителни колички. Пак със знака на Червения кръст във всички магазини от веригата супермаркети в страната. Мога да ви цитирам няколко резултата. През 2018 г. са дарени над 22 хиляди кг пакетирани храни на обща стойност приблизително 50 хиляди лева. А от началото на годината дарените килограми са 4400 на обща стойност малко над 10 хиляди лева. Така че тези цифри, мисля че отговарят на въпроса дарява ли българинът.

Водещ: Наистина добри новини. Можем вероятно и спокойно да кажем, че не само обикновеният българин, а и бизнесът стана по-отворен към подобни каузи?
Екатерина Борисова: Да. Веригата супермаркети, с която за десета поредна година набираме средства за програмата „Топъл обяд“ инициира тази година още една кампания. Тя е четириседмична. Започна на 15 април и ще продължи до 19 май. В периода от тези четири седмица всяка една от седмиците веригата фокусира рекламната си брошура върху определен цвят. Периодът от 22 до 28 април на фокус в брошурата беше червеният цвят, който знаете е символ на любов и съпричастност. Така че компанията ще дари продуктите от своите червени страници в брошурата също на БЧК. Те ще бъдат предоставени на нуждаещи се уязвими деца и социално слаби граждани.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА