Екатерина Дацова, Министерство на туризма: Ако сега действаше предложеният от нас Закон за устройство на Черноморското крайбрежие, можехме да наложим санкция от 10 000 лв. за разрушената дюна на „Смокиня“

София. Ако сега действаше предложеният от нас Закон за устройство на Черноморското крайбрежие, можехме да наложим санкция от 10 000 лв. за разрушената дюна на „Смокиня“. Това каза директорът на Дирекция „Управление на морските плажове“ към Министерство на туризма Екатерина Дацова в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Димитър Бойчев за санкциите по случая с разрушената дюна на плажа „Смокиня“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Примерът с дюната, която беше разрушена е много добър. В момента в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие няма такава административно наказателна разпоредба, спрямо която да санкционираме съответния нарушител. Има административно-наказателна разпоредба, която е подобна и близка, ние бихме могли да съставим акт на базата на него. Нямаме гаранция, че ако този акт бъде обжалван, ще издържи в съда. Именно затова са тези наши текстове, подготвени и представени пред вас, прецизирани, конкретизирани и специфицирани съобразно различните компетенции и различните нарушения, за да може те да бъдат санкционирани“, обясни Дацова. По думите ѝ така тези актове ще могат да издържат в съда и ще има резултат от наложената санкция.
Дацова обясни също, че съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие държавата е длъжна да осигури само пешеходен достъп до морските плажове.
Деница КИТАНОВА