Екатерина Желязкова, организатор на Коледен фермерски фест: Много хора във Варна познават крафт вината

снимка: pixabay.com

Екатерина Желязкова, която е един от организаторите на първия Коледен фермерски фест в града, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Досега във Варна са се провеждали много фермерски пазари, но за пръв път се организира коледен фермерски фест. Разкажете повече за събитието.

Екатерина Желязкова: За първи път тази година, от 17-ти до 22-ри декември, ще се проведе Коледен фермерски фест. Той ще бъде разположен в градинката до Художествената галерия, който се нарича площад „Атлантическа солидарност“. Организаторите са от фермерския пазар, но формата няма да е точно такава. По-скоро, това ще бъде едно място, където варненци и гостите на града ще могат да си купят коледни подаръци, да се насладят на качествена храна, включително с участието на „Улицата на готвачите“, която приключва.

Фокус: Коледни базари под различна форма се организират във Варна от много време, но по-специалното при този е, че ще има домашни, ръчно приготвени продукти. Какво ще могат да открият посетителите?

Екатерина Желязкова: Да, специфичното на този фест е, че храната, която може да бъде купена или хапната на място, е фермерска. Абсолютно натурална, чиста. Всичко, което ще се продава на феста, е произведено от малки ферми –  производители от региона. Например ще има земеделски производители, които ще предложат сезонни зеленчуци и плодове. Ще има ядки, мед, ще има мезета. Наблягаме на качественото крафт вино, тъй като в региона има доста производители. Много хора във Варна не познават този тип вино. Ще има и дегустация, на която ще може всеки да опита различните вина и да прецени кои му харесват повече. Това са натурални вина, произведени от винопроизводители, повечето от които отглеждат сами лозовите си насаждения. Т.е. затворили са целия процес, не ги купуват от някъде другаде. Така че, най-ценното на всичко ще бъде това, че храната и стоките на  феста са произведени от фермери и малки производители от региона. Ще има жив шоколад с мед, различни занаятчийски шоколади и бонбони от натурални белгийски шоколад. Ще има качествена натурална козметика, произведена във Варна, със студенопресовани етерични масла. Специално участие ще вземе една от най-известните майстор-грънчари в България – Деси Владовска. Тя прави собствени авторски глинени съдове от червена глина, която сама копае в района на село Раданово. Грънчарницата й се намира там, тя самата живее там, но обикаля цялата страна и много хора у нас и в чужбина познават творчеството й.

Фокус: Казахте, че ще има мезета, вино, грънчар. Но ще се предлага и нещо за любителите на лютото. Какво е то?

Екатерина Желязкова: Да, така е. Всички любители на лютото, могат да се насладят на произведени до Варна люти сосове, сладка, пасти с едни от най-лютите чушки. Те се отглеждат близо до Варна от фирма, която създаде собствен сорт люта чушка, която бе обявена за най-лютата в България. Всеки, който обича не само лютото, но и всякакви коледни аромати, ще може да се наслади. Ще има греяно вино с подправки, розов горещ шоколад за децата, ароматно италианско кафе.

Фокус: Явно тази формула, хората да могат  да купят нещо направено ръчно, отгледано в малки ферми, добива все повече популярност.

Екатерина Желязкова: Варна е един от малкото градове в страната, в който се провежда фермерски пазар. Така че варненци имат щастието да се докоснат до качествена и вкусна храна, която е произведена както едно време.

Диана СТОЕВА