Екатерина Захариева, водач на листата на ГЕРБ в 13 Пазарджишки МИР: По време на предизборната кампания се надявам да няма заиграване със страховете на хората

Водач на листата на ПП ГЕРБ в 13 Пазарджишки МИР е бившият министър на правосъдието Екатерина Захариева, която регистрира кандидат-депутатската листа в РИК-Пазарджик. След регистрацията тя коментира пред Радио „Фокус” – Пазарджик предизборната обстановка и очакванията за предстоящия парламентарен вот.

 Фокус: Г-жо Захариева, какво е вашето мнение за предизборната обстановка?

Екатерина Захариева: Регистрирахме листата в 13 МИР, денят е хубав, по вода е. Много значим ден за България, почитаме паметта на нашата светиня Васил Левски. Имаме много герои в България, с които можем да се гордеем, радвам се, че регистрирахме листата в този ден.Надявам се на  честна игра и на конкуренция на идеи и на ясни програми. Надявам се да няма заиграване със страховете на хората, да няма много силно популистко говорене, защото това, с което ние се гордеем винаги е, че в нашата програма никога не включваме обещания, които не можем да изпълним и няма да видите такива неща нито в националната ни програма, нито в програмата, която ще обявим по отношение на област Пазарджик. Убедена съм, че както винаги ще бъдем първи. Тогава, когато има сблъсък на идеи, на концепции, а не на празни обещания и популистко говорене и най-вече заиграване със страховете на хората, още повече в Пазарджик. Знаем, че за съжаление тук с делата за радикален ислям, с население, които е със смесени райони, точно в тази област заиграването с това е изключително опасно. Надявам се, всеки български политик да бъде отговорен, защото, тогава, когато създадеш трайни страхове и омраза, можеш да спечелиш едни избори, но проваляш държавата си.

Фокус: Очаквате ли изненади по време на предстоящата предизборна кампания?
Екатерина Захариева: Изненади винаги има в една предизборна кампания. Не се притеснявам от тях, стига да са свързани с честна игра и почтени действия. Настроени сме за наистина открита и близка до хората кампания, такава, каквато винаги е била на партия ГЕРБ кампанията. Не се притеснявам от многото участници в кампанията. Пожелавам успех на всички.

Фокус: Какви са очакванията ви за броя на депутатите от ГЕРБ в 13 Пазарджишки МИР?

Екатерина Захариева: Нашата цел е минимум 3 мандата. Ще се борим и за повече, но нека да сме реалисти – 3 места ще бъдат добър резултат. Идеите на ПП ГЕРБ са не само интересни, но ще подобрят и живота на хората. Мисля, че не само пред хората  в Пазарджик и областта, а също и в цялата страна, трябва да застанем срещу тях с лицата си и да отговаряме на всякакви въпроси – удобни, неудобни. Да чуваме критиките, защото това не е без значение и дори да черпим идеи и вдъхновение от хората. Не случайно нашата програма е отворена още, има предложения по нея и добрите, тези, които считаме, че са изпълними ще бъдат включени в нашата програма.

Фокус: За какво не ви стигна времето по време на предишния мандат?

Екатерина Захариева: За доста неща, но и много се направиха. Нашата национална цел е образование. Въпреки, че отговарях за една от най-важните реформи – съдебната реформа, но ако има една, която е по-важна от нея това е образованието. Всичко започва от там и всичко става с човешки потенциал. Образование, сигурност и правосъдие и икономически просперитет. Това са основните неща. Но икономически просперитет не с празни обещания. Ние сме показали, че можем. Миналата година ние сме на второ място по икономически растеж в Европа. Трябва да има предвидимост и стабилност, за да може бизнесът и хората да се чувстват сигурни, за да инвестират.

Фокус: Каква е вашата прогноза за резултата от предстоящия парламентарен вот?

Екатерина Захариева: Ще победим и отново ще бъдем първи. На национално ниво също ГЕРБ ще бъде първи отново, такива са прогнозите.

Фокус: Вие сте свързана с Пазарджик, какъв е ангажиментът, който ще поемете към избирателите от региона?

Екатерина Захариева: Това е моят роден град, който ми даде много. Много пъти съм казвала, че това, което  съм научила в Езиковата гимназия тук е повече отколкото съм научила дори в университета. Тук има много талантливи хора. Конкретният ми ангажимент е за повече работни места в нашия регион. Близо сме до Пловдив, до столицата София и трябва да се създаде благоприятна среда и да се открият повече работни места. Пазарджик е един прекрасен град. Животът тук и по-спокоен от този в големите градове и тогава, когато има работа, хубави училища, детски градини, хората ще останат да живеят тук. Градът има много добро разположение. Винаги, когато влизам в родния ми град ми става много мило и се радвам, че съм водач на листата точно в Пазарджик.

Ваня НИКОЛОВА