Експерти от област Велико Търново разработиха единственият одобрен български проект, който участва в конкурс на Европейската мрежа за превенция на престъпността

Велико Търново. Експерти от област Велико Търново разработиха единственият одобрен проект на България за битка срещу дрогата „Заедно срещу наркотиците“. Той бе представен в Хелзинки, където заедно с останалите държави, българските представители се бориха за голямата награда от 10 000 евро в конкурс, организиран от Европейската мрежа за превенция на престъпността. Това стана ясно по време на съвместна пресконференция на Община Велико Търново, ОДМВР-Велико Търново и Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски”, предаде репортер на Радио „Фокус“-Велико Търново. Съвместната разработка на трите структури бе удостоена с приз за най-добър проект в страната „Заедно срещу наркотиците“ сред всичките 28 регионални ведомства.

„Проектът е свързан с работата с децата и подрастващите и превенцията срещу разпространението на дрога сред тях и е разработен от екип в дирекцията. Иновативното в нашия проект е, че работим с голям кръг от партньори – социални служби, здравни служби, МВР, НВУ „Васил Левски“, училища, детски градини, пожарната, Центровете за работа с деца и т.н. Във всички проекти, които сме представяли до момента винаги сме получавали много висока оценка, защото в проектите, които представят другите държави се набляга повече на ролята на МВР и това, което правят те“, поясни Благовеста Факирова, председател на Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски”.

Тя уточни, че това е трети проект на екипа в този състав като преди 3 години бе представен и проекта „Грижа за възрастните хора“ в Братислава, който отново беше единствен от страната. „Този проект бе изготвен съвместно с Община Велико Търново и дарителското сдружение „Св.Иван Рилски“ и получи много висока оценка заедно със сертификат за участие. След това и съвсем наскоро от Братислава са изпратили писмо до директора ст.комисар Димитър Машов за разрешение разработката да се представи на други страни, които да черпят опит от нея“, уточни Благовеста Факирова.

В конкурса са участвали десетки страни от целия свят, а първото място бе спечелено от Дания, втори са Швеция и трети Германия. Проектът на България няма да бъде финансиран, но от Община Велико Търново бяха категорични, че ще продължават с превенцията най-вече сред подрастващите и децата.

Рени АТАНАСОВА