Елена Александрова, РИМ – Благоевград: Няколко пъти населението в Пиринския край изпраща депутации с молба отрядът на майор Орлински да продължи към Благоевград

Снимка: Pixabay.com

Благоевград. Няколко пъти населението в Пиринския край изпраща депутации с молба отрядът на майор Орлински, освободил Дупница да продължи към Благоевград, за да стори същото в града. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Елена Александрова, историк и уредник в Регионален исторически музей – Благоевград.

Тя обясни, че това се е наложило заради безредията, които са били извършвани в района от страна на турските военни сили. „По-късно с оглед на Одринското примирие градът влиза в зоната, която е трябвало да бъде окупирана от руските войски и на 10 февруари 1878 година руското командване издава заповед градът да бъде освободен от намиращите се най-близо руски военни части, именно това се оказва отрядът на Орлински“, каза още Александрова.

Тя добави, че на следващия ден започват боевете в Рилското корито, прехвърлят се във височината Баларбаши, откъдето идват руските войски и на 12 февруари влизат тържествено в Горна Джумая.

Ливия НИНОВА