Елена Ангелова, библиотекар: Близо 30 деца се включват в летните занимания, организирани от Градската библиотека в Свищов

Близо 30 деца се включват в летните занимания, организирани от Градската библиотека в Свищов. Това обобщи в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Елена Ангелова, главен библиотекар. Тя уточни, че и тази година малчуганите имат възможност да четат, пишат, рисуват и посещават различни културни институции в крайдунавския град. Прочетете повече в пълния текст на интервюто.

 

Фокус: Г-жо Ангелова, какво включват лентите занимания на Градската библиотека през настоящата година? Има ли нещо ново в сравнение с предходни години?

Елена Ангелова: Мога да Ви кажа, че има и нови неща. Но нека да започнем с опознаването на участниците в клуб „Весела ваканция“. Това са децата, които са част от нашите летни занимания. Част от тях идват за пръв път, а с други сме се срещали и в предходни години. Още в първия ден им дадохме възможност да се запознаят, да се представят и да научат нещо за останалите. След това организирахме четене по роли, изразително четене, представяне на откъс от книга, където децата се опитваха да познаят произведението и автора. Това са основните неща, тези, с които ги занимавахме в предходните години. Освен това имаха възможност да нарисуват любимите си приказни герои и да разкажат повече за тях. Новото, което правим за пръв път, е да включим доброволци в нашите занимания. Това са две тийнейджърки от Свищов  – Илияна и Йоана. Те проявиха огромен интерес към нашата професия. Запознахме ги с нашата дейност, с правилата за работа. Те ни помагат с подреждането на книгите, лепенето на сигнатурните етикети, на датниците. Другото ново при нас са викторините, решаването на ребуси, кръстословици и загадки.  Децата проявиха интерес и към традициите на българите. Те имаха възможност да наблюдават пресъздаване на обичаи за Еньовден от групата за народни обичаи в село Деляновци. През август в програмата сме включили запознаване с други наши празници като Преображение-  на 6 август и Голяма Богородица – на 15 август. Наша идея беше децата да си посадят цвете и по време на лятната занималня да полагат грижи за него, да научат повече за вида му и за неговото отглеждане. Освен това децата имаха възможност да посетят Етнографския музей в Свищов и Самоковлиевата къща. През август ще ги заведем и в Къщата-музей на Алеко Константинов, както и художествената галерия „Николай Павлович“.

Фокус: Първите прояви вече отминаха. Имаше ли интерес към тях? Колко деца идват?

Елена Ангелова: Мога да кажа, че интересът е доста голям, защото открихме лятната работа със седем деца, а днес заниманията ни се посещават от 27 малчугани на възраст от първи до пети клас. Това са деца както от Свищов, така и гости на града, дошли за лятото при баба и дядо. За всички тях пребиваването в библиотеката се оказва приятно, забавно, а и много полезно. Надяваме се посещенията и през август да се запазят, а и да се увеличат.

Фокус: До кога продължава инициативата и може ли някой да се включи в нея и сега?

Елена Ангелова: Разбира се, че може да дойде. Продължаваме до края на август. Децата отново ще имат възможност да рисуват, апликират и моделират. Записването става на място, таксата ни е 4 лв. Като всеки, който я плати получава възможност да заема книги и да ползва нашата компютърна зала, освен заниманията.

Фокус: Планирате ли нещо по-специално за края на инициативата?

Елена Ангелова: Да! Ще завършим с детска дискотека, с много смях, игри, забавления и разбира се изненади. През август ще отбележим и годишнини на Антоан Екзюпери и Калина Малина, като предвиждаме да запознаем децата с тяхното творчество.

Фокус: Нека, все пак, изброим ползите за децата, освен това, че има какво да правят през летните месеци.

Елена Ангелова: Полезното за децата е, че те придобиват умения, трудят се, научават много неща, стават доста общителни, завързват нови приятелства.  При нас те имат възможност да взимат самостоятелни решения, да дават различни идеи. Тези, които идват за пръв път, стават наши читатели и се надяваме, че ще продължат и за напред да посещават библиотеката.

Луиза ТРАНЧЕВА