Елена Андонова, РЗИ – Кюстендил: Прави впечатление, че младежите започват да пушат от 12-годишна възраст

Началникът на отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ към Регионална здравна инспекция – Кюстендил Елена Андонова, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Госпожо Андонова, какво е значението на Световния ден без тютюн?

Елена Андонова: От 1988 година се провежда такъв ден, в който насочваме вниманието към опасността от употребата на тютюн в различните му форми на употреба и приложение. Тази традиция е дългогодишна и всяка година този световен ден се свързва с някакви увреждания. Миналата година темата на този ден беше свързан с тютюнопушенето и здравето на сърцето. Как пушенето влияе върху здравето на сърцето. Тази година темата е свързана със здравето на белите дробове. Мотото тази година е „Тютюн и здраве на белите дробове”. Световната здравна организация приканва всички страни, които членуват в организацията, да ускорят усилията за контрол на тютюн, което ще помогне за предпазване здравето на обществото от вредите, които са причинени от тютюна и да се намалят белодробните заболявания. Целта е да се фокусира вниманието върху взаимодействието между употребата на тютюневите изделия и белодробните заболявания.

Фокус: Какви белодробни увреждания причинява тютюнопушенето?

Елена Андонова: Всички сме свидетели на това какво причинява тютюнопушенето върху здравето на човека в цялостен аспект, но особено много са увредени белите дробове, като започваме с рак на белите дробове, който за съжаление в последно време все повече се увеличава, хроничните респираторни заболявания, малките деца, които са изложени на тютюнев дим започват от малки да поглъщат тези вредни тютюневи изпарения и това уврежда тяхното здраве. Туберкулозата много по – бързо се разпространява върху дробове, които са погълнали вече тютюневите изпарения. Тютюневият дим е много вреден и за замърсяването на въздуха, тъй като той съдържа над 7000 химикала, 69 от които са известни като причиняващи рак. Когато провеждаме обучение на учениците демонстрираме с една пушеща кукла как се отделя катран при изпушването на една цигара, с което се стремим да им покажем, че не са безвредни цигарите. Именно катрана е веществото, което причинява рак.

Фокус: Какви кампании провеждате във връзка с 31-и май, а и през цялата учебна година?

Елена Андонова: Ние не сме спирали, това са само кампанийни дни, в които насочваме малко повече вниманието върху този изключително вреден, пагубен навик, който води до пристрастяване и води до болестно състояние, но ние тези теми ги засягаме през цялата година, срещаме се както с малки деца в детската градина, така и с ученици от различни възрастови групи. Предстоят ни срещи и в близките дни, така че не я приключваме темата с днешния ден. Днес имаме измерване на въглероден окис в РЗИ, но и след това от 11.30 часа имаме кампания в ПМГ в медицинския кабинет, където ще бъдем на разположение на всички пушачи, които желаят да изследват въглеродния окис в издишания въздух.

Фокус: Какво ви прави впечатление в тези изследвания при младежите?

Елена Андонова: Трябва да уточня, че над 16 години законът ни дава право да правим такива изследвания, които не са болезнени, не са увреждащи здравето, така че можем да го направим и това е полезно за учениците. Това, което прави впечатление, е че девети и десети клас ученици показват много високи стойности на въглероден окис и като ги питаме от колко години са започнали да пушат, това е възрастта 12,13,14 години вече започват да пушат. Колкото по – рано се започне това тютюнопушене, младият организъм изгражда много по – бързо зависимост и уврежданията след това са много по – големи. Отказването става много по – трудно, свидетели сме как сериозни пушачи казват аз се отказвам и след една седмица пак започват да пушат. Така че е по – добре човек да не започва да пуши, отколкото след това да прави някакви жалки опити и безуспешни да спре да пуши и обикновено спирането на възрастните хора се случва, когато докторът им каже, че трябва категорично да спрат, защото здравето им е застрашено.

Фокус: Голям ли е броят на децата – пасивни пушачи?

Елена Андонова: Ние нямаме такова изследване и не бихме могли да направим, защото в семействата не можем да влезем, но когато сме на обучение и попитам на колко от вас родителите пушат вкъщи, почти целия клас вдига ръка. И гледайки родителите и в заведения, и в градинките, и навсякъде в колите също пътувайки пушат без да се съобразяват, че увреждат здравето на своето дете.

Фокус: Какво сочат данните от проверките, насочени към спазване на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места?

Елена Андонова: Това е една изключително трудна задача, извършването на тези проверки. От началото на годината са извършени 1073 проверки на територията на област Кюстендил. Съставени са четири акта за установяване на административно нарушение, съставен е и едно предписание за спазване на тази забрана. Да, има такава забрана, но хората считат, че тютюнопушенето не е нещо сериозно, на което да му се обръща такова голямо внимание.

Венцеслав ИЛЧЕВ