Елена Арнаудова, Община Благоевград: Финалът на надпреварата „Училище на годината“ ще се проведе в зала „Яворов“ тази вечер

Елена Арнаудова от отдел „Култура“ към Община Благоевград, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Г-жо Арнаудова, предстои провеждането на надпреварата „Училище на годината“. Разкажете ни повече за формата?

Елена Арнаудова: Форматът и тази година е както обикновено. Имаме 3 кръга, в които училищата участват – кръг „Спорт“, кръг „Знание“ и кръг „Култура“. Всеки един от кръговете има своите изисквания и точки, които всяко едно от училищата натрупва. След това сумираме резултатите от всеки един от кръговете. Журито, което оценява и определя резултатите, ги подава при нас, ние ги сумираме и съответно в навечерието на празника 24 май, провеждаме тази голяма наша инициатива – награждаване на „Училище на годината“ за всяка една година. Това издание през 2019 година отново традиционно ще бъде в навечерието на празника на 23 май в зала „Яворов“. Събитието ще следва сценарият от познатите вече издания. Ще наградим училището, което ще носи титлата за тази година – съответно в гимназиалния и основния курс, тоест ще имаме 2 училища, които ще носят това призвание. Ще имаме награди за най-добрите. Ще имаме наградени училища в категории „Знание“, „Спорт“, „Култура“, така че смятам, че всички ще бъдат доволни, защото мисля, че тази година беше наистина изключително силна. Всички училища изключително силно, професионално и много отговорно, подходиха към своето представяне. От година на година се включват все повече деца и е все по-масово участието на учениците в тази инициатива. Те я приемат много присърце като начин да представят себе си и училището, като институцията, от която идват. Забелязвам го дори в публиката, която идва да подкрепя учениците. Това са не само техните преподаватели и съученици, но и самите родители. Изключително съм впечатлена от това присъствие.

Фокус: Колко учебни заведения се включват тази година в надпреварата?

Елена Арнаудова: Всички учебни заведения се включват в надпреварата тази година, ако нещо съм пропуснала, то е единичен случай.

Фокус: Уточнете за нашите слушатели, от кога всъщност протичат кръговете, тъй като това е месеци наред.

Елена Арнаудова: Точно така, още в началото на годината започват да течат спортните изяви в различни направления. Всеки един от спортовете има своя принос за определяне на общата оценка за представяне на училищата в кръг „Спорт“. Това са състезания, които се провеждат по баскетбол, футбол, волейбол и други. Това е един кръг, който се провежда в рамките на няколко месеца, тъй като всичко е съобразено и с учебните занятия. Това се случва и с кръг „Знание“. Обикновено месец-два преди самото събитие през май започва кръг „Знание“. Кръг „Култура“ е последният, който се провежда една-две седмици преди голямото събитие. Тогава училищата влязоха в един непряк двубой, представяйки своята културна програма, в рамките на около 40 минути заедно с презентация на училище, която също има значение за оценката и трупането на точки за крайния резултат.

Натали СТЕФАНОВА