Елена Йончева, БСП: Оригиналът на записа „Ало, Банов съм“, заедно със записващото устройство и документи по случая ще бъдат предоставени на Специализираната прокуратура в сряда

Оригиналът на записа „Ало, Банов съм“, заедно със записващото устройство и документи по случая ще бъдат предоставени на Специализираната прокуратура в сряда. Това съобщи в Сливен водачът на евролистата на БСП Елена Йончева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен.

Йончева поясни, че записът е бил направен с IPhone, а документите   от МРРБ  категорично доказвали, че   Банов, като заместник-министър на културата през 2016 г., е съдействал за опрощаването на близо 700 хил. лв. неустойка на строителна фирма. След предоставянето на оригинала и документите, по думите на Йончева, ще отпадне мотивът с който прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство по случая  срещу министъра на културата Боил Банов, а именно – липсата на оригиналът на записа.

Елена Йончева допълни, че записът е поредното доказателство за това, как у нас се усвояват обществените поръчки, как властта се договаря с бизнеса и една от причините у нас да няма преки чуждестранни инвестиции. Според Йончева е странно, че досега прокуратурата се интересувала повече от това, кой е направил записа, а не от неговото съдържание и дали в него има доказателства за корупционна схема.

Според Елена Йончева, вероятно случаят „Банов“ ще последва съдбата на друг изнесен запис с участието на премиера Бойко Борисов и началникът на митниците Ваньо Танов.

Йончева бе категорична, че ако българската прокуратура откаже да си свърши работата, ще бъде търсен бъдещият европейски прокурор, в чиито правомощия ще бъде да разследва корупцията и злоупотребите с еврофондовете.

Людмила ЙОРГОВА