Елена Костова, физик: Презентация за Сесилия Пейн – жената, която откри от какво е направена Вселената, ще бъде представена в Деня на жените в науката в Планетариума в Смолян  

Презентация за Сесилия Пейн – жената, която откри от какво е направена Вселената, ще бъде представена днес от 16:00 часа в планетариума в Смолян, в Международния ден на жените в науката. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Елена Костова – физик в Планетариум – Смолян и преподавател в ЕГ „Иван Вазов“. Събитието е посветено и на 100 години от основаването на Международния астрономически съюз. По думите на Костова, Сесилия Пейн живее 79 години и през цялото време работи. Обработила е хиляди фотографски плаки със спектри на звезди , като за това си откритие всъщност тя не е призната, а откритието й се присвоява от Хенри Ръсел. „След това заедно с нейния съпруг Сергей Гапошкин правят един научен труд  за променливите звезди, който е основополагащ, като всичко останало, което е направено след този труд се основава на техния труд. Това е една жена, която е с голям принос за науката, но почти никой не знае за нея“, отбеляза Костова. Тя допълни, че презентацията се споменава и за т. нар. „сметачни машини“ на Харвард. Това са жени, които са извършили доста черна работа по обработка на хиляди фотографски плаки, но въпреки това техните открития и изводи, които са направени са присвоени от мъжете, които работят в Харвард, поясни физикът. Тя добави, че след презентацията ще има и сеанс в звездната зала на Планетариума, свързан със звездите, защото Сесилия Пейн работи основно със звездите и техните характеристики.

Елена Костова каза още, че презентацията е изготвена от ученици от Езикова гимназия „Иван Вазов“ – Смолян, които са от Младежки астрономически клуб „Сотис“ в Планетариума.

Нели ГЕРГЬОВСКА