Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ: В днешните срещи ще се наложи на премиера да прави своеобразен стратегически шпагат

Снимка: Генерално консулство Ню Йорк

София. В срещите си днес премиерът Бойко Борисов ще се наложи да прави своеобразен стратегически шпагат, но няма шанс за пълен успех и в двете посоки. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ вицепрезидентът на Асоциацията на атлантическия договор и дългогодишен посланик на страната ни в САЩ Елена Поптодорова за предстоящата Първа сесия на Стратегическия диалог България – САЩ с участието на заместник-държавния секретар по политическите въпроси на САЩ Дейвид Хейл и откриването на газопровода „Турски поток“ в Истанбул в присъствието на президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган.

Елена Поптодорова изрази надежда, че разговорите ще доведат до намаляване на едностранната зависимост за страната ни. Денят ще бъде сложен за Борисов, но колкото по еднозначен и ясен е разговорът му, толкова по- добре за живота на българите и страната ни, всичко друго ще е краткосрочно и ще носи щети, каза още тя.

„Той ще трябва да прави две изцяло противоположни политически и дипломатически упражнения. На срещата си с американската делегация ще трябва да уверява за това как България работи за разширяване на капацитета и количеството внос на втечнен американски газ, което да стане през тръбата към Гърция. А от друга страна на срещата си в Истанбул с президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган ще трябва да обяснява обратното – колко бързо и пълноценно ще заработи това, което той предпочита да нарича „Балкански поток“, а това е всъщност втората тръба на „Турски поток“, с цел да бъдат осигурявани руските газови доставки възможно най-ефективно, бързо и в пълен обем“, коментира дипломатът.

Според Елена Поптодорова наши стопански субекти няма да станат обект на преки санкции на САЩ по отношение на „Турски поток“. София се оказа единствена столица, която се страхува да влезе в преговори с „Газпром“, подчерта Елена Поптодорова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА