Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ: Всяка фаза от Стратегическия диалог България – САЩ винаги ще бъде с лайтмотив върховенство на закона, корупция, свобода на медии

Снимка: Генерално консулство Ню Йорк

Вицепрезидентът на Асоциацията на атлантическия договор и бивш посланик на България в САЩ Елена Поптодорова в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Първа сесия на Стратегическия диалог България – САЩ с участието на зам.-държавния секретар по политическите въпроси на САЩ Дейвид Хейл и ръководената от него делегация. Следобед премиерът участва заедно с президентите Владимир Путин и Реджеб Ердоган в откриването на газопровода „Турски поток“. Видно е, че акцентите от двете събития са свързани с енергетиката. Припомням, че в старата година САЩ наложиха санкции върху „Турски поток“. Може ли да се балансира между противоположните стратегически интереси на Русия и САЩ? Въпросът коментира Елена Поптодорова, вицепрезидент на Асоциацията на атлантическия договор и бивш посланик на България в САЩ. Добро утро, госпожо Поптодорова.

Елена Поптодорова:  Добро утро.

Водещ:  Преди дни министър-председателят Бойко Борисов заяви, че стратегическият диалог България – САЩ е от изключително значение за развитието на отношенията между двете страни. На фона на случващите се събития, в какво се изразява този стратегически диалог?

Елена Поптодорова: Това е напълно вярна констатация. Не само на фона на събитията, но и с едно възходящо развитие, бих казала, този стратегически диалог вече добива много по-висока интензивност. Само ще припомня, че още в администрацията на президента Обама с държавни секретари Джон Кери и Хилъри Клинтън бяхме създали четири работни групи за постоянен обмен и фактически покриване на областите на сътрудничество. И енергетиката още тогава беше ключова част от този разширен диалог. Днес вече обаче се пристъпва към много по-висока конкретика предвид настъпилите напоследък вече необратими развития от гледна точка на търсене на алтернативи на монополния доставчик на газ на България – Русия. И затова са толкова важни днешните срещи. Те по един много символичен начин бих казала очертават важните решения, избори дори, които трябва  да направи България, българското правителство. Очевидно е, че диверсификацията означава намаляване на процента на руски газ в България, който е 97 или 98 %. Досега сме постигнали едно скромно намаляване от около 15 %. Надявам се, че целта на всички тези разговори, които ще се водят в днешния ден, ще доведат до едно начертано, дори в график, следващо намаляване на тази едностранна зависимост. За министър-председателя Борисов денят е много сложен. Той може да означава своеобразен стратегически шпагат – ще трябва  да прави две изцяло противоположни политически и дипломатически упражнения. На срещата си с американската делегация той ще трябва  да уверява как България работи за разширяване на капацитета и количествата на внос на втечнен газ, американски газ, което да стане през тръбата към Гърция, която трябва  даже да бъде обърната, да бъде реверсивна, да бъдат засилени постепенно количествата. А от друга страна, на срещата си в Истанбул с Ердоган и Путин той ще трябва  да обяснява горе-долу обратното. Колко бързо и пълноценно ще заработи това, което той предпочита да нарича „Балкански поток“, а това всъщност е втората тръба на „Турски поток“, с цел да бъдат осигурявани газови доставки, руските газови доставки възможно най-ефективно, бързо и в пълен обем. Така че това е, пак казвам, една доста сложна, противоречива задача. Мисля, че няма шанс за еднакъв пълен успех и в двете посоки. И това е един от ключовите моменти на избор, който трябва  да се направи – къде да се заложи повече в бъдещето, което се очертава и което е желано и в Европа, и от ЕС, или инерционно да се защитава газовата стратегия и политика, каквато България е имала досега.

Водещ:  И в тази връзка следва въпросът може ли да се балансира между противоположните стратегически интереси на Русия и САЩ и как?

Елена Поптодорова: Аз смятам, че балансът може да бъде много несигурно нещо. Много пъти това означава ходене по въже, а това никога не е стабилно. Затова смятам, че единствената полезна тактика, външнополитическа, дипломатическа тактика и поведение е да се води абсолютно откровен, честен разговор и с двете страни, ясно да се заяви политическото намерение на България да върви към тази диверсификация с неруски газ, за да може да се постигнат средно срочни и по-далечни цели за страната. В противен случай оставаме впримчени в условия, които малко или много ние не сме преговаряли. София се оказа единствената столица, която някак си се страхува да влезе в преговори с „Газпром“. Още когато имаше съответна директива на ЕК и всички държави предоговориха условията си на доставки на руски газ от „Газпром“, България единствена се посвени да го направи. Направи впечатление и още едно изявление на премиера, което той е  направил пред своите западни събеседници, по-специално мисля, че го беше направил пред американската страна, когато обясни, че не България е зависима от руския газ, а Русия е зависима от България дотолкова, доколкото през България преминавал транзита. И благодарение на този транзит Русия получавала евро и долари. Трябва  да ви призная, че това беше нещо, за мен поне, като дежа вю, ако използваме френския израз за познато нещо. И аз имам жив спомен от времето на Тодор Живков. Той също така обясняваше пак на западни и американски събеседници, че абсолютно невярно е твърдението за високата зависимост, пълната бих казала зависимост по онова време на България от Съветския съюз, защото видите ли, Съветският съюз бил наша колония и сме внасяли газ на почти нищожни цени. Това са някакви лексикални упражнения, които не могат да издържат. Трябва  да е ясно, че обстановката в България е ясна. На всички тези трима събеседници, с които ще се среща премиерът. И затова смятам, че колкото по-еднозначен, ясен е разговорът му с тях и аз се надявам, че той вътре в себе си знае какво иска да постигне, и повтарям, това е необходимата диверсификация на България, този жизненоважен за страната ресурс, което ще има преки отражения върху живота на българите, и това да бъде водеща негова теза. Всичко друго ще бъде конюнктурно, краткосрочно и в крайна сметка носещо щети.

Водещ:  А може ли страната ни да бъде санкционирана заради изграждането на втората линия на „Турски поток“, т.нар. „Балкански поток“?

Елена Поптодорова:  Не мисля. Дотолкова, доколкото изпълнителите на тръбата, полагащите тръбата субекти, не са българи и по този начин стопански субекти няма да търпят щети. Но отношението към „Турски поток“ е повече от ясно – това е неприемлив проект. А ние че го наричаме „Балкански поток, навън никой няма да разбере за какво говорим. Навсякъде това е „Турски поток“ и той така носи оценките на политическите среди и в Европа, и в САЩ. Все пак да върна към въпроса ви. Преки санкции не очаквам, тъй като нямаме пряко ангажирани стопански субекти.

Водещ:  Аз да ви върна към първата за деня важна среща – Първа сесия на стратегическия диалог България – САЩ. Какво да очакваме?

Елена Поптодорова: Аз съм много въодушевена от бързината, с която американската страна предприема стъпките веднага, след като бяха подписани много важните споразумения и съответно съвместно съобщение във Вашингтон  между премиера Борисов и президента Тръмп. Ясно е, че САЩ няма да губят време. Те ще искат това, което е на хартия, да става на дело. Тази първа среща ще се спре, както вече и вие отбелязахте, върху ключовия въпрос в областта на енергетиката, ще засегне отбрана и сигурност. Само да кажем на нашите слушатели, че вчера фактически беше даден стартът на 10-годишен план за сътрудничество в областта на отбраната.

Водещ:  Точно така, да.

Елена Поптодорова:  И това е своеобразна подготовка, едно встъпване към днешните дискусии. И тези две много, много важни цели на стратегическо сътрудничество ще носят основни акценти. Разбира се, тъй като това е диалог в повече от една сфери, непременно ще стане дума за върховенство на закона. Съвсем неслучайно именно вчера беше представен и служител на нова позиция, нова функция в посолството на САЩ, Джесика Ким, федерален прокурор с блестяща репутация, която идва за постоянно в състава на посолството в София, именно по въпросите на върховенство, борба с корупцията, свобода на медиите. И не бива да има никакво, ама никакво съмнение, че всяка фаза от този стратегически диалог, независимо от това какви конкретни проекти или въпроси обсъжда, ще бъде винаги с лайтмотив, с подплата на върховенство на закона, свобода на медии. Това е и лично приета задача на посланик Мустафа, както сама се сещате никои посланик сам не си формулира приоритетите и задачи. Така че можем да очакваме едно вече много, много засилено внимание на Вашингтон по тези въпроси, които досега някак си свенливо се крият в ъгъла – върховенство на закона, корупция, свобода на медиите.

Водещ: Аз много ви благодаря за този разговор и за коментара, който направихте. Желая ви успешен ден.

Елена Поптодорова:  Благодаря и аз на вас.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА