Елена Славова, майстор на народни художествени занаяти: Все повече хора се обръщат към миналото и традициите

Елена Славова, майстор на народни художествени занаяти, номинирана за живо човешко съкровище, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Госпожо Славова, вие сте един от ярките представители и съхранители на народните художествени занаяти в Кюстендил и региона, какво ви накара да се занимавате с тях?

Елена Славова: първо съм потомък на стар занаятчийски род. Това е наследство от моята майка, от моите баби – усетът към красивото и към носиите. Обредите и традициите винаги са се спазвали в нашия дом. Всички празници са се почитали. Просто нося в себе си това, което правя. То ми носи удоволствие. Мога да кажа, че с тази работа намерих себе си. В период, в който човек пада, но трябва да се изправи и да продължи напред, въпреки трудностите се наложи да започна да правя тези неща. В началото това беше само хоби, удоволствие, но след това поради търсенето от страна на хората се превърна в ежедневна работа.

Фокус: От колко време се занимавате с народните художествени занаяти?

Елена Славова: Вече 18 години се занимавам с обредите, традициите и занаятите. През тези години човек се усъвършенства, намира нови колеги. Почти всички в страната се познаваме. Много изложения, много панаири на занаятите, участия, имам много грамоти. Когато хората се радват и виждам в очите й удоволствие от това, което получават – поради това го правя.

Фокус: Какво изработвате вие?

Елена Славова: Ще започна от маските. Кукерските маски и кукерското облекло. Корените на маската трябва да се търсят от дълбока древност. Маската е атрибут във всички маскарадни обреди на българската фолклорна култура. До ден днешен тя е просъществувала. Първо започнах с маските- След това започнах и носии. Носиите ми носят голямо удоволствие – изработвам и реставрирам. Изработвам доста носии за българи в чужбина, при това с традиционната кюстендилска сая, която е много красива и неповторима. Това е основното с което в момента се занимавам. Появяват се вече и желаещи да им изработя дрехи за кръщене, да ги подарят на детето. Става въпрос за традиционни български костюми, с малко везба която е защитна за децата.

Фокус: Трудно ли се изработват тези неща и лесно ли намирате материали за тях, защото тук става въпрос и за автентичност?

Елена Славова: Да, придържам се към автентичните модели. В началото се намираха много трудни материали, но сега вече зная къде да се намерят. В процес на пътуване из страната, намирам производителите и се снабдявам с тях. С платовете е малко по-трудно. За да се приближи един план към казмира, много е трудно да се намери. При изработването зависи от материалите, ако те са ми под ръка – всичко става за една седмица. При реставрацията ми е по-лесно, но все пак всичко зависи от самата носия.

Фокус: Има ли на кого да предадете този занаят?

Елена Славова: Да, аз и до сега предавам този занаят. Присъствам на много презентации и обучения. Обучавала съм младежи от Македония и от България. Обучавах и младежи с увреждания от чужбина. Работя и с български фондации. Смятам и на внучките да предам това, което зная, за да може да се върви в бъдещето с нашата история, култура и традиции.

Венцеслав ИЛЧЕВ