Елена Стефанова, психолог: Изключително полезен се оказа проектът „Работилница за родители – да порастем заедно“

Снимка: pixabay.com

13 майки от Свищов участват в „Работилница за родители – да порастем заедно“. Те са част от проект, който се реализира съвместно с УНИЦЕФ. Дейностите са насочени основно към родители на малчугани до 4 години, които получават подкрепа и съвети как да отглеждат децата си по-най добрия начин. Това обясни в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Елена Стефанова, психолог от Центъра за обществена подкрепа и един от водещите лектори по проекта.Научете повече като прочетете пълния разговор с нея.

Фокус: Г-жо Стефанова, преди броени дни премина поредната среща, която е част от проекта на Центъра за обществена подкрепа в Свищов и УНИЦЕФ. Става въпрос за Работилница за родители „Да порастем заедно“. Дейностите са насочени към родители на деца до 4-годишна възраст, но нека разкажем малко повече за последната среща.  Как премина тя, кой се включи в нея?

Елена Стефанова: На 21 ноември се проведе седма работилница, която беше на тема „Светът на една ръка разстояние“. Всъщност целта на цялата програма и на всички работилници под надслов „Да порастем заедно“ е да подкрепят родителите. Причината е, че днес отглеждаме децата си в много по-различен свят от този, в който ние сме отглеждани ние. Днешните родители се нуждаят от подкрепа и им е необходима такава, за да разбират нуждите на днешните деца, на настоящето поколение. Работилницата се проведе, както обикновено, в детска градина „Васил Левски“. На нея присъстваха деветима родители. Това са майки на деца от 0 до 4-годишна възраст. Водещи сме – аз в качеството си на лектор и психолог от ЦОП, както и две мои колежки – Искра Гайдарова и Мария Боянова. Срещаме голям интерес и голяма активност от страна на родителите. Те казват, че им е изключително полезно и с нетърпение чакат следващата среща.  Всеки един от нашите разговори продължава около 2 часа, но това е индивидуално, защото темите, материалите, филмите, които ние предоставяме на родителите са различни.

Фокус: Едни и същи родители ли присъстват на тези срещи?

Елена Стефанова: Да, точно така.

Фокус:  Значи цялото обучение, през което те преминават, е своеобразен курс. Нека разкажем на кратко на какво ги учите?

Елена Стефанова: Това, на което ние ги учим, е да разпознават емоционалните потребности и психологическите нужди на децата си. Днес всички ние водим изключително динамичен начин на живот, предвид забързаното ни ежедневие, предвид всички ангажименти, които имаме. Освен това все повече семейства не са подкрепени, както са били техните родители в миналото. Тогава е било нормално да се живее с баби, дядовци, а сега повечето родители предпочитат да са отделени.  Тези роднини са били коректив на грижите, които се полагат за едно дете. В днешно време, въпреки че майките и бащите са много информирани, четат постоянно и имат възможност да се развиват, те са доста тревожни, заради натовареността в ежедневието си. Предвид електронните устройства, пристрастяването към тях, най-вече говорим за това, че е необходимо да се търси баланс в отглеждането на децата. Както не бива да бъдат прекомерно разглезвани, така не трябва да се стига и до насилие. Идеята на програмата е да подкрепи родителите и да създаде превенция. Често психолозите работим със семейства и деца, които са стигнали до някаква криза в отношенията си,  а програмата, разработена от УНИЦЕФ е насочена към това превантивно да се работи с родители на деца на по-ниска възраст, за да се избегнат по-нататъшни проблеми.

Фокус: Как се прави подбора на участниците в програмата?

Елена Стефанова: При стартиране на програмата, след като преминахме обучение, ние направихме среща с директорите на детските градини в община Свищов. Там решихме от къде да започнем – с кои родители, за да популяризираме работилницата. Сега работим с родители на деца от ДГ „Васил Левски“ – яслена, първа и втора групи. Майките, с които работим активно, са общо 13, като правя уточнение, че те не се събират на всяка една среща, има и отсъствия, но това е нормално. Движим се по твърд график, като имаме изградена програма, която ще приключи на 23 януари – за тази конкретна група. Следващата група родители, с които ще работим, ще е от ДГ „Калина Малина“, като и те ще бъдат подбрани с помощта и знанието на директорката и учителите от заведението.  Разбира се, необходимо е и тяхното съгласие за участие в проекта.

Фокус: Има ли изискване към Вас след приключване на всеки цикъл от срещи, да обобщавате резултатите от него?

Елена Стефанова: Да, програмата ни е предоставена от УНИЦЕФ и преди всяка една среща, ние се свързваме със супервайзър, за да уточним дейностите, а след самата среща изпращаме протокол, за да разкажем как е преминало.  Там разказваме добри практики, впечатления и неща в този дух. В края всеки един от участниците в програмата ще получи сертификат за дейностите. УНИЦЕФ, разбира се, сами популяризират тази програма. Тя е изключително наложила се и доказано полезна в много областни градове. Такива групи, като при нас, има на много места – Плевен, Търново, Русе. В Свищов нашата е първа, но определено мога да кажа, че усилията ни вече се увенчават с успех.

Фокус: Има ли вече яснота или някакви указания кой и как може да участва във втората група, която казахте ще се сформира през март?

Елена Стефанова: Точно така, през март ще се сформира нашата втора група от родители. Работилницата отново ще е абсолютно безплатна и всеки, който има желание, може да се включи в заниманията. Единственото изискване е той да е родител на дете до 4-годишна възраст, без значение дали е майка или баща. Ще приемем, разбира се, и баби, дядовци, чичовци, лели – всеки, който отглежда малчуган в посочената възрастова група. Целта е да се грижим по възможно най-добрия начин за нашите деца – те да израснат здрави както физически, така и психически. Допълнителна информация всеки един гражданин може да получи на телефоните на Центъра за обществена подкрепа, както и в Община Свищов. Такава има поместена и в страниците на ЦОП, и на детските градини във фейсбук.

Луиза ТРАНЧЕВА