Елена Темелкова: С финансовата подкрепа на Община Перник успяваме да попълваме фонда на художествената галерия

Елена Темелкова, директор на Художествена галерия Перник, в интервю за предаването „Перничани – потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: В Художествената галерия Перник вчера бе открита изложба, която включва произведения на творци, които в един или друг момент са свързали живота си с града. Г-жо Темелкова, какво включва изложбата?

Елена Темелкова: Тази изложба е в галерия „Любен Гайдаров“ – една от трите зали на Художествена галерия Перник, най-голямата. Представяме една много добра колекция, извадка от нашия фонд. Както знаете в Перник нямаме постоянна галерия и ние изваждаме при всеки удобен случай ценните творби от колекцията на галерията, които да представим на перничани. Този път се съсредоточихме към хора, които са творили в Перник за по-дълго или за по-кратно време и са оставили своите произведения тук. Започвам с Любен Гайдаров, който е и патрон на тази зала, който е работил в Перник много време бил е учител,  Стефан Георгов също, Митко Панайотов, Владимир Егер, имаме творба на Васил Бараков, която е посветена на Перник. Цани Цанев – това е първият уредник на Художествена галерия Перник, който  1958 г. прави първия набор от картини и е поставил началото на художествената галерия. Много са имената и трудно  ще успея всичките да спомена.  Марин Гогев, Александър Алексов, който е график и има чудесни произведения при нас. Вече по-младото поколение Нено Тодорoв, Йоан Букарски.

Водещ: Всички тези автори са обединени от факта, че са  творили в Перник?

Елена Темелкова: Да, да.

Водещ: Има ли Перник традиции в този вид изкуство?

Елена Темелкова: Да, Перник се слави с много добри съвременни художници, имаме много голяма група на Съюза на българските художници – над 70 човека, които са професионалисти и имат национални и международни участия в изложби, пленери и други проекти в тази насока. Смея да твърдя, че Перник има много добри творци в изобразителното изкуство.

Водещ: Колко платна представяте конкретно в тази изложба?

Елена Темелкова: 61 картини. Има и скулптура на Секул Крумов, Христо Песев, Петър Петров. Искам само да спомена, че Христо Песев не е от Перник, но по някаква случайност ние съхранихме една негова колекция, която беше в забвение, щеше да изчезне. Успели сме да я спасим, представяме и други негови творби тук.

Водещ: Има ли сред всички тези платна, които представяте за празника на града, особено ценно за вас?

Елена Темелкова: Вижте, всички което е свързано с Перник и миналото на този град е ценно за нас, защото ние перничани се радваме, че 90 години Перник се е запазил и се развива и дай Боже да продължаваме все така напред.

Водещ: Казвате, че нямате постоянна експозиция, но в дните, в които подреждате, има ли интерес, интересуват ли се перничани от този вид изкуство?

Елена Темелкова: Да, определено. Ние имаме постоянна публика, която идва на всяка изложба, но освен това имаме младежки програми и работим много с млади хора и деца. Много от училищата провеждат своите часове по рисуване тук. Освен това имаме една формация „Ателието“ към галерията, където хората идват да рисуват, те водят и свои приятели, така че работим и в тази насока да популяризираме и сред по-младите хора този вид изкуство.

Водещ: Успявате ли г-жо Темелкова, да попълвате фонда на галерията?

Елена Темелкова: Не, това ни е един от болните въпроси, защото както знаете тази криза в страната и специално в областта на културата е повсеместна. Успяваме да организираме международен живописен пленер с представителството на СБХ в Перник, галерията и Община Перник. Основното финансиране е от общината, разбира се, и тогава успяваме да попълним фонда. Освен това разчитаме на дарения от роднини на художници или художник, който решава, че може да дари нещо, основно е това.

Водещ: До кога ще бъде открита изложбата?

Елена Темелкова: Тази изложба смятаме да остане по-дълго време, тъй като е по повод годишнината от обявяването на Перник за град,  до края на август ще бъде открита. Всеки който има интерес и който би искал да види нещо различно и ценно да заповяда в Перник утре. Празненствата ще бъдат впечатляващи.

Росица АНГЕЛОВА