Елена Чалгънова, РИМ – Благоевград: Всеки българин е длъжен да знае кой е Васил Левски, почитайки неговата саможертва в името на висшия идеал – Свободна България

Елена Чалгънова, историк и уредник в Регионален исторически музей – Благоевград в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин по повод представянето на изложбата „Васил Левски – Апостола на свободата“ в благоевградската културна институция, посветена на 180 години от рождението на Апостола.

 

Фокус: В залите на Регионален исторически музей – Благоевград на 18 юли ще бъде открита изложба „Васил Левски – Апостола на свободата“, която е посветена на 180 години от рождението на Дякона. Разкажете ни малко повече за самото събитие.

Елена Чалгънова: Както казахте Вие във вторник, 18 юли в благоевградския исторически музей ще бъде открита изложба, посветена на 180 години от рождението на Апостола на българската свобода – Васил Левски. Ние отбелязваме рождената дата по новия стил, защото както знаете по стар това бе 6 юли, но в съвременната историография постепенно се налага годишнината от рождението на Васил Левски, а и на всички български революционери да се отбелязва по нов стил. Искам да поканя всички жители и гости на Благоевград да присъстват на изложбата ако имат възможност и желание, тъй като тя е едно напомняне за Васил Левски, за този голям българин, който посвети целия си живот, цялата си дейност, отдаде всичко мило за което е работил и живял на свещената кауза – Свободата на България. Тази негова дейност и каузата, която той следва допринесе много за освобождението на страната ни и българския народ.

Фокус: Какво да очакват нашите читатели и слушатели от самото откриване?

Елена Чалгънова: За самото откриване искам да посоча няколко основни акцента, които ще се случат. Точно в 11.30 часа, ученичка, от V СУ „Георги Измирлиев“ ще представи едно малко известно стихотворение, посветено на Левски – „Ти ни трябваш и днес, Апостоле”. Детето, което ще рецитира стихотворението е III клас и ще бъде облечено в специална народна носия, за да бъде по-въздействащ ефекта върху всички присъстващи. След това ще бъде направено и самото откриване на изложбата. Основен акцент в културното събитие ще бъде представянето на революционна дейност на Васил Левски, но също така ще бъдат посочени и моменти от неговия житейски път. Следващия много важен момент в това музейно тържество ще бъде награждаването с грамоти на деца, които са участвали в конкурс, организиран от културната институция – „Нарисувай Апостола”. В този конкурс участваха много деца от различни благоевградски училища. Ще бъдат отличени 13 ученици. Най-силно мога да кажа, че е участието на деца от VII  СУ „Кузман Шапкарев“ – те са 8, но има участници и от IX, III, V училища, както и от СОУИЧЕ. Наистина мога да заяви, че интереса към този конкурс беше голям и според мен напълно основателен, тъй като все пак става въпрос за една от най-великите ни личности – Васил Левски.

Фокус:  Големия интерес към конкурса от страна на децата означава ли, че те много добре знаят кой е Васил Левски и какво е направил той за България?

Елена Чалгънова: Да, определено мога да кажа, че децата знаят кой е Васил Левски и го показаха със своето отношение, участвайки в конкурса. Искам да подчертая, във връзка с представянето на изложбата на 18 юли от 11.30 часа едно специално отношение на ръководството на Регионален исторически музей – Благоевград към всички, които желаят да посетят изложбата  – в дните от 18 до 21 юли входът на музея ще бъде безплатен. В този период, освен че няма да се плаща такса за влизане в музея, посетителите ще имат възможността да чуят и беседи, свързани със самата изложба. Тоест всеки, който желае да научи повече за живота и революционното дело на този най-голяма българин в нашата история може да заповяда. Гарантирам, че всеки, който дойде в музея ще получи всички разяснения за изложбата, ще може на място да разгледа таблата, които са много красиви и с много информационно съдържание. Ще повторя отново, но нека наистина всеки, който желае да заповяда в залите на Регионален исторически музей – Благоевград.

Фокус: В навечерието на 180-годишнина от рождението на Васил Левски какво е онова нещо, което според Вас хората задължително трябва да знаят за неговата личност и дело?

Елена Чалгънова: Васил Левски безспорно е най-голямото име в нашата история и мисля, че всички българи трябва да знаят това. Също така трябва да знаят за какво той се е жертвал и защо се е жертвал. Трябва да почитат тази негова саможертва, която е подчинена на един по-висш идеал, отколкото собствения живот. Тази висша цел, която Левски преследва през целия си живот, подчинена на общото национално благо, го извисява над всички останали българи и дейци на националното освободително движение. Ние, днешните българи трябва да оценяваме този подвиг на Апостола и трябва да го предаваме като един завет на идните поколения. Аз се радвам, че по време на мероприятията, които проведохме в музея през годината с ученици от различни училища и възрасти, успях да забележа, че сред тях има едно специално отношение към този наш национален герой. Направи ми впечатление, че децата не само го познават като име, но и знаят по някой факт за неговия живот и дело, знаят защо е бил наричан Апостола на свободата, знаят за неговите идеи. Това е много радостно, защото децата – те са нашето бъдеще и ние сме длъжни да формираме в тях тези национални ценности и патриотични пориви, за да може да съществува  българския народ и да пребъде за в бъдеще.

Ливия НИНОВА