Елеонора Николова, СДС: Преди да посегнеш към обществената дейност е важно да си доказал се политик

 

Елеонора Николова, кандидат за кмет на Русе, подкрепена от СДС в интервю за предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Госпожо Николова, въпреки че местните структури и Националното ръководство на СДС застанаха зад кандидатурата ви, вие самата лесно ли взехте решението за включване в кметската надпревара? Кое ви убеди?

Елеонора Николова: Трудно взех решението. Защото аз съм имала победи в моя живот, постигнала съм всичко, в момента съм си изградила един приличен, сносен и разумен живот. Впускането в политическа битка не беше лесно решение, защото нещата са грозни. Аз съм участвала в по-ясна политическа борба, когато е имало дясно-ляво и не е бил толкова зацапан теренът. Сега нещата са доста по-трудни. По-трудни са затова, защото и бизнесът задкулисно и с много пари участва и номинира през партиите свои кандидати, защото се плаща на определени жълто-кафяви медии, които обливат с негативизъм всяка една смислена кандидатура. Защото трябва да научиш колко сестри и евентуално братя в затвора имаш от тези медии. Това са неща, от които всеки разумен човек се стряска и всеки интелигентен човек се пази от тази двулична неизброима мръсотия. Но питате ме как се мотивирах? Мотивирах се първо, защото в моя град аз никога не съм била част от друго общество, от друг град, винаги Русе си е бил моят град, независимо къде и как съм работила. В момента кандидатурите, които ни се предлагат, не могат да ме убедят, че градът може да бъде управляван добре. Ако щете, това е и мое дело. Аз съм била четири години кмет, вложила съм много енергия, много обич, много знания. Хората ме срещат в града и ме питат, искат от мен да се кандидатирам отново, защото помнят делата ми. И всичко това, взето заедно, преценено и през политическите ми разсъждения, ме доведоха до това решение.

Водещ: Знаем, разговорите с останалите политически формации бяха динамични през този период. Получихте ли подкрепа и от други десни партии в Русе?

Елеонора Николова: Да, в нашата местна коалиция са ДБГ, Съюз на свободните демократи, Българска нова демокрация и за разкош – ПП „Движение 21“.

Водещ: Има ли яснота обаче как ще изглежда листата за общински съветници, самостоятелна ли ще бъде тя или напротив, по-шарена ще я видим?

Елеонора Николова: Аз изброих пет политически субекта. Задължително техните активисти, хората, които са избрани от ръководствата на тези пет политически сили, ще участват в тази листа. Ще има и много присъствие на граждани – изявени специалисти в различни области на живота. И всъщност това, което ме удовлетворява, е, че аз ще имам последната дума по отношение на хората. Държа те да са качествени. За мен в един общински съвет трябва да присъстват наистина най-добрите в отделните професии. Като да кажем- строителен инженер, хората да го знаят, че това е качествен, можещ човек, доказал се. Като например лекар, той също трябва да е с безупречен авторитет, като добър специалист, доказал се в живота си. Тоест да управляваш един град, да вземаш решения за неговите съдбини, ти трябва първо да си показал, да си се доказал, и едва тогава да посягаш към тази обществена дейност.

Водещ: В тази връзка, кои ще бъдат основните приоритети при евентуална спечелена битка за кметския пост, с които ще се ангажирате?

Елеонора Николова: Аз бих акцентирала, и това всъщност е част от моя мотив –  искам Русе да го видя толкова свободен, толкова независим, колкото е бил в моето детство, в моите ранни години, и ако щете, дори политически години. Като че ли свободният дух на хората в момента не се вижда. Имаме една стагнация, имаме една апатия, имаме, ако щете, страх, който се насажда по различни причини и начини. Имаме известен феодализъм, създаден от определени лица. Това е предизвикателството пред мен – ние да върнем свободата на хората, свободата на бизнеса. Хората от бизнеса да знаят, че когато кандидатстват за определена обществена поръчка, за определен конкурс пред общината, че са равнопоставени, че няма предварителни фаворити. Сега специално за Русе се говори, че през едно определено лице, през неговите фирми, са акумулирани някъде близо 200 милиона лева. Това не е справедливо.

Водещ: Ще настоявате ли това размиване, което в момента съществува, да се изчисти и да има много по-ясно разграничение по линия дясно – ляво?

Елеонора Николова: Аз работя за това. За мен политическата координатна система е ляво – дясно. И аз ще работя за това, защото така е устроен светът. Знам, че в София нещата се подреждат по друг начин, там горе-долу позицията е „всички срещу ГЕРБ“, но аз ще държа и ще налагам в Русе това политическо разделение.

Водещ: Политическото минало зад гърба ви по-скоро ще помогне ли във всички тези начинания, които предстоят?

Елеонора Николова: Аз съм издигана два пъти като кандидат за кмет, била съм независим кандидат, но подкрепен от СДС. И всъщност аз имах подкрепата на СДС, докато не се създаде ДСБ. Тогава се случи така, че просто се издърпа една голяма част от енергията и от интелектуалната мощ на СДС. Всъщност и моята листа беше разрушена в общински съвет и останах без сериозна подкрепа. В момента отново виждаме, че не можем да се обединим, не поради нас, а поради други центробежни сили с „Демократична България“, за което съжалявам, но мисля, че успехите вдясно ще доведат до възможности за по-конструктивни разговори. На хората им е нужда вярата, тя изчезна. Всички вдясно дружно успяхме да накараме хората да бъдат апатични, да нямат вяра, да нямат надежда. И това, което ние сме им отнели, сме длъжни да омбудсман го върнем.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА