Елизабет Добрева, учител в IV EГ – Варна: Методът „връстници обучават връстници“ се приема добре от учениците в кампанията ни за безопасен Интернет

Елизабет Добрева, ръководител на Клуба за превенция на рисковото поведение в IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: От какво трябва да се пазят децата и младежите в Интернет? Какво ги дебне в тази необятна Мрежа?

Елизабет Добрева: Особено в така развиващия се свят, децата са подложени на непрекъснати атаки отвсякъде. Те са постоянно в Интернет и много добре трябва да знаят с кого разговарят, дали е сигурна връзката отсреща, дали могат да се доверят, да внимават когато пускат различни снимки в социалните мрежи, защото те не са тяхно притежание след публикуването. Трябва да внимават, защото могат да бъдат въвлечени в трафик на хора или различен вид експлоатация. Това за тях е от особено значение. Това е причината и ние да правим кампании всяка година.

Фокус: За тези години, в които ръководите Клуба за превенция на рисковото поведение, сблъсквали ли сте с подобни случаи, в които са били застрашени ученици от гимназията?

Елизабет Добрева: В нашето училище не е имало нещо, което да не би могло да бъде предотвратено в ранен етап. Имаше случай преди няколко години с притеснителни обаждания към ученици от друго училище, но наши деца ни разказаха за това. Проблемът беше предотвратен и успяхме да спрем навреме опит за трафик на хора.

Фокус: Преди време опасна мода сред тийнейджърите, свързана с предизвикателството „Син кит“, доведе до трагични инциденти, Вие говорили ли сте по тази тема с учениците?

Елизабет Добрева: Всичко, за което става въпрос по телевизията или ако децата са прочели, се обсъжда. Всеки един от нас е изложен на някаква опасност постоянно. Така че те просто внимават и се вслушват в информацията от обученията.

Фокус: Представете Клуба, който ръководите.

Елизабет Добрева: Ръководя Клуба за превенция на рисковото поведение от около 13-14 години. Работим по различни направления, които предлага Дирекция „Превенции“ – трафик на хора, употреба на психоактивни вещества и превенция на рисковото поведение. По метода „връстници обучават връстници“ учениците влизат в часовете на класния. Големите, които са малко по-обучени, предават на по-малките наученото. В различните базисни и надграждащи обучения, които всяка година се организират. Онова, което научават много по-лесно се възприема ако е казано от съученици. По друг начин се възприема информацията. Това е добър начин да осъществим превенция в училище. В различните години в Клуба са се включвали и до 50 деца. С всяка година расте интересът към него.

Диана СТОЕВА