Елизабет Людмилова, диригент: Въпреки, че нямат конкурсен характер, хоровите празници „Янко Мустаков“ са едно от най-значимите събития в областта на хоровото пеене у нас

От 1 до 3 юни град Свищов ще бъде домакин на XVI хорови празници „Янко Мустаков“. Тяхна основна тема е 150-годишният юбилей на Първия български хор „Янко Мустаков” и началото на хоровото дело в България, поставено в Свищов през 1868 година от Янко Мустаков. Организатори са Община Свищов и Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“. Повече за програмата разказа Елизабет Людмилова, диригент на Първи български хор „Янко Мустаков“ в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Прочетете пълният текст.

 

Фокус: Г-жо Людмилова, нека представим на нашите читатели предстоящото издание на хоровите празници „Янко Мустаков“, които ще се случат в Свищов в началото на юни. Нека им разкажем и за това, което е различно през настоящата година.

Елизабет Людмилова: От 1982 година се провеждат хоровите празници на името на Янко Мустаков, който е родоначалникът на хоровото изкуство в България и замисълът е те да се провеждат на всеки две години. Тук е моментът да кажа, че напоследък тази регулярност не се спазва твърдо.  Стана така, че през миналата година беше ред  да се проведат празниците, но ние пропуснахме, за да може през настоящата 2018 година XVI-то издание да съвпадне с голямата годишнина на Първи български хор – 150 години от основаването му. Така, че тазгодишното издание ще съвпадне с  юбилейния концерт на хора. Хоровите празници ще се проведат, както обичайно ги правим, в рамките на три дни – от 1-ви до 3-ти юни. В първия ден, както вече споменах, ще бъде юбилейният концерт на хор „Янко Мустаков“. Началото на самите хорови празници ще бъде поставено от едно шествие, в центъра на Свищов, предвождано от духова музика, мажоретки и участниците. Вечерта ще бъде нашият концерт. Във втория ден – събота има два концерта. Сутрешният, от 11.00 часа, е на детски състави като тази година участниците ще бъдат два детски хора – от Русе и Варна. Ще се включи и свищовското трио „Нове“. Вечерният концерт ще се проведе от 19.30 часа и в него ще участват три смесени хора от страната – „Родна песен“ от Хасково,  „Родни звуци“ от Шумен и  „Добри Чинтолов“ от Сливен. В третия ,последен ден /неделя/, концертът винаги е от 11.00 часа и програмата включва православна музика. Събитието се провежда в храма „Св. Пророк Илия“.  Освен това във втория ден винаги организираме някаква теоретична проява във връзка с проблемите на хоровото изкуство. През настоящата година това ще е среща-разговор на тема „150 години хорово изкуство в България – настояще и бъдеще“. В нея ще се включат всички колеги диригенти и хорови деятели от страната, като се надявам заедно да обсъдим проблемите и да отбележим някои идеи за бъдещето. Надявам се и да има полза от това събитие.

Фокус: Хоровите състави, които се включват в празниците, го правят след специална покана. Може ли да разкажем малко повече за начина, по който ги подбирате?

Елизабет Людмилова: Винаги сме се стремили да идват качествени състави, защото това е възможност и свищовската публика, а също така и свищовските хористи, а и тези които гостуват, да се срещнат с други състави, да обменят опит и да сравнят своите достижения със ситуацията в страната. Това е много полезно, защото все пак, човек трябва да знае къде се намира в своята област. Ние поемаме част от разходите, защото е много трудно за самодейните състави, в последните години, да пътуват в страната и да изнасят своите програми,  затова и ние се стремим да им помогнем.

Фокус: Дали е възможно да разкажем малко повече за самия регламент на събитието, има ли то конкурсен характер и награди?

Елизабет Людмилова:  Събитието няма конкурсен характер. Затова и проявата се нарича хорови празници, те така са замислени, за да са своеобразна среща на хоровото изкуство у нас. Това е идеята от самото начало, като ние продължаваме да я реализираме. Разбира се, след като няма конкурсен характер, нямаме и награден фонд. Въпреки това осигуряваме специален плакет за участие за всеки един изпълнител и диригент, което мисля, че никак не е малко и нашите участници го оценяват много високо.

Фокус: Как възниква идеята за създаването на тези хорови празници, Вие споменахте в началото 1982 година?

Елизабет Людмилова:  В интерес на истината, аз постъпих в хора през следващата 1983 година. Първо дълги години бях корепетитор на хора, след това го поех като диригент. Така, че в самото начало аз не съм присъствала, когато са се провели първите празници, но както вече Ви казах, основната идея е била да се срещнат на едно място много състави, много диригенти, много хорови деятели и да обменят опит.  Всъщност поводът тази среща да се провежда именно в Свищов, е че градът е мястото, където е започнало хоровото пеене в България и е съвсем логично това събитие да се организира от нас. Така, че аз много се радва, че въпреки трудностите през последните години, които споменах, ние продължаваме да ги правим. Ако се проследи хронологията на празниците, има един период в началото на 90-те години, когато може би пет години изобщо нямаше празници. И сега, както казах, регулярността не се спазва точно, но Слава Богу продължаваме да ги правим и се надявам, че така ще бъде и за напред. Тук е мястото да благодаря и на общинското ръководство, което много съдейства за провеждането, защото без подкрепата на Община Свищов XVI-то издание на празниците би било немислимо.

Фокус: Споменахме и , че не всички желаещи се допускат до участие. Това означава ли, че събитието, в годините назад, е добило широка популярност сред хоровите среди в България и все повече състави искат да се включат в него?

Елизабет Людмилова: Може да се каже, да, че има голяма популярност. Съставите, които идват при нас, макар и да са много по – малки в сравнение с тези от близкото минало, когато наброяваха около 60 души,  а сега са с по около 35 човека, идвайки в Свищов всички тези хора остават  с хубав спомен за тези празници и за града. Това е едно много добро популяризиране на нашия град, а и на хоровото дело, което е започнало тук. Мисля , че всички, които са преминали през фестивала в близките години, а и тези, които са идвали по – отдавна, са с едни чудесни спомени и разказват много за културното дело в Свищов.

Фокус: Пожелавам успех на предстоящото издание на фестивала и нека като финал обобщим има ли други събития, във връзка със 150-годишнинагта от създаването на Първия български хор „Янко Мустаков“, които предстоят?

Елизабет Людмилова: Цялата година, 2018-та, този почетен сезон, е посветен на голямата годишнина, защото наистина 150-тия юбилей е доста сериозен. Затова и всички прояви на нашия хор са подчинени на него. Предстоят ни концерти в Полша, през юли, имахме и доста изяви в страната. Ще продължим по този начин, надявам се добре и достойно, да отбелязваме тази голяма годишнина.

Луиза ТРАНЧЕВА