Елизабет Людмилова, ръководител: Паметна плоча на Янко Мустаков, създател на Първия български хор, откриха в родния му град  

Паметна плоча на Янко Мустаков, създател на Първия български хор, откриха в родния му град  Трявна. Инициативата е осъществена благодарение на свищовските хористи и техния ръководител  Елизабет Людмилова. От къде е дошла идеята, прочетете в интервю на Радио „Фокус“ – Велико Търново.  

 

Фокус:  Г-жо Людмилова, от къде дойде идеята за поставяне на плочата и как премина откриването й?

Елизабет Людмилова: Тъй като, през следващата календарна година, но в рамките на творческия сезон 2017-2018-та, се навършват 150 години от основаването на Първия хор от Янко Мустаков, чието име носи и днес формацията, ние решихме, че е време да изпълним една идея, която имаме от години. Искам само да подчертая, че всъщност ние не сме сложили плоча, а подновихме съществуваща такава – на мястото, където е била родната къща на Янко Мустаков. Преди няколко години хористи, при свое лично пътуване, са забелязали, че тази плоча е повредена и има пукнатина, и ние решихме, че е добре да направим някаква инициатива и да я подновим. Така, в навечерието на тази голяма годишнина, решихме, че сега е най-подходящото време. Освен това, през целия творчески сезон, всичките ни изяви са посветени на нея. Кулминацията й ще бъде на 1-ви юни 2018 година, по време на 16-тите Национални празници „Янко Мустаков“. Тогава, точно на 1-ви юни, в първия ден ще бъде юбилейния концерт, с който ще отбележим поставянето на началото на хоровото пеене в България. Затова решихме, че с тази инициатива можем своевременно да поставим началото на тържествата. Уговорихме се с ръководството на местното читалище в Трявна „Пенчо Славейков“ да направим концерт, да не е само церемонията по откриването на плочата. В него се включихме ние , изпълнителите от Първия български хор „Янко Мустаков“, и Мъжкия хор на моряците-ветерани „Христо Манолов“ от Варна.

Фокус: От къде дойдоха средствата за самата плоча?

Елизабет Людмилова:Имахме съдействието на Община Свищов, които много ни помогнаха. Искам да благодаря на Генчо Генчев, кмет н Община Свищов и Росен Маринов, директор Дирекция „Култура и културно наследство“, които всячески помогнаха – и за поставянето на самата плоча, и за организацията, и за връзката с ръководството Общината в Трявна, които също ни оказаха съдействие. Хористите също събираха свои средства, за да помогнат.

Фокус: Споменахте 16-тите Национални празници „Янко Мустаков“, които отново ще се случат в Свищов, през следващата година. Може ли да разкрием малко за тях в аванс?

Елизабет Людмилова:Това са традиционни хорови празници. В началото на 80-те години, когато е било първото им отбелязване, е замислено те да се провеждат през година. В последствие прескочихме доста години, в най-трудните времена, поради финансови причини. Напоследък ги правим през две или три години, като едното издание съвпада със съответната годишнина на хора. През 2018 година пък се пада и нашата кръгла 150 годишнина. Те протичат в три дни – петък, събота и неделя. Като в събота се изявяват гостуващи хорове. Има два концерта – сутрешен – на детски състави и вечерен – на смесени или еднородни хорове. Все още текат преговори кои ще са гостуващите състави. В неделния ден има матине в църква в Свищов, като все още не е уточнено къде ще се случи това. До сега концертите са се провеждали в храма „Св. Пророк Илия“ и храма „Св. Троица“.

Фокус: Безплатни ли са тези концерти?

Елизабет Людмилова:Да,разбира се. Това са т.нар. хорови дни. Идеята, още при създаването им, е била такава – че това е време , в което могат да се срещнат различни хорови колективи и публиката да се запознае с тяхното творчество. Ние се стремим да се спазваме към нея, но не знам колко още ще успеем.

Фокус: Колко хористи има днес в хора „Янко Мустаков“ ?

Елизабет Людмилова:Хористите в момента са доста малко, в сравнение с това, което беше в близкото минало. Те са около 35 , като за всяка една изява е ясно, че няма как да присъства пълния състав. Особено при пътуванията, защото всеки има своите ангажименти. Ние  сме изцяло любителски хора, всички участници имат някакви различни професии и отделят от свободното си време и финанси, за да са част от хора. През последните години, освен помощта на Общината, която получаваме и , за която сме много благодарни, ние даваме голяма част от личните си средства за различните пътувания. Хористите влагат не само труд, но и пари, което за много хора е странно. Но мисля, че само някой , който не се  е занимавал с даден вид изкуство, не може да разбере каква страст е това и какво удовлетворение носи. Слава Богу, хората в нашия хор, са такива.

Фокус: Какво Ви предстои?

Елизабет Людмилова:Предстои ни участие в Общинския Коледен концерт, по който подробностите още се уточняват. Това, което за момента е сигурно, е, че на 25 декември , това също е една традиция от доста години насам, на Коледа и на Великден ние да пеем в църквата „Св. Пророк Илия“. През настоящата година отново ще го направим – Коледен концерт с православна музика.

Луиза ТРАНЧЕВА