Елизабет Павлова: Съгласно нормативната уредба, “Топлофикация София“ трябва да отстрани възникнала авария в рамките на 48 часа

Снимка: „Топлофикация София” ЕАД.

Говорителят на „Топлофикация София“ Елизабет Павлова, в интервю за предаването „Топлофикация на фокус“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Г-жо Павлова, каква е причината за авариите на топлопреносната мрежа в столицата, особено в зимните месеци, когато всички разчитаме на парното?

Елизабет Павлова: Причината за авариите на топлопреносната мрежа в София, независимо през лятото или през зимата, са пробивите по тръбите, по трасето на Дружеството. Софиянци вероятно не знаят, но под краката им са разположени близо 2000 км. топлопреносна мрежа, като основната част от тръбите са полагани през 60-те и 70-те години на миналия век. Разбира се, това са доста стари съоръжения, които се нуждаят от рехабилитация и всъщност, именно пробивите по по-остарелите части от трасетата създават неудобството на столичани при авариите да останат без парно и топла вода, или през лятото без топла вода. Разбира се, Дружеството полага максимално усилия за подновяване на остарелите участъци на мрежата, но това не е толкова лесна процедура, тъй като от дългогодишния си опит сме установили, че ежегодно бихме могли да подменяме не повече от 20 км. от тръбите. От една страна, защото това е една доста сложна и тежка процедура, и от друга страна, защото създаваме безкрайно много неудобства на столичани, и то именно в летните месеци, като Дружеството би могло да извършва тези рехабилитационни дейности единствено в тези няколко летни месеца, които предполагат по-лесно извършване на строително-ремонтните работи. Така че, максимумът, който ние бихме могли да подменяме ежегодно е около 20 км. Разбира се, ние работим и в синхрон със Столична Община и там, където се правят реконструкции по възлови улици и булеварди там и нашето Дружество участва с подмяна на нашите съоръжения. Като пример бих могла да посоча реконструкцията по улица „Козлодуй“, по бул. „Патриарх Евтимий“, както и участъците от третия метро диаметър, където преди още да се започне полагането на настилката на тези улици и булеварди ние бяхме извършили подмяна на съществуващите трасета от топлопреносната мрежа.

Водещ: Вече стана въпрос, че тръбите са стари, може ли, обаче,  да се прогнозира къде би могла да възникне евентуална авария?

Елизабет Павлова: Авариите не могат да се прогнозират, но за това пък всяко лято Дружеството извършва обследване на мрежата в отделните топлорайони и там, където нашите експерти установят някакъв проблем като изтъняване на стените на тръбите или, примерно, остарели свързващи елементи  – незабавно се извършва рехабилитация на този участък. Ние много внимателно наблюдаваме състоянието на нашата топлопреносна мрежа и на практика още преди да е приключил отоплителния сезон имаме представа къде би следвало да извършим една по-стабилна проверка, за да можем да се застраховаме до известна степен от аварии.

Водещ: Когато, обаче, аварията вече е факт – какви са мерките, които предприемате?

Елизабет Павлова: Преди всичко основното, което трябва да направим е да информираме незабавно потребителите за спирането на топлоподаването. За това още в, буквално, първите минути, когато установим пробивът по топлопреносната мрежа  на сайта на Дружеството  в раздел „Аварийни ремонти“ публикуваме информация, посочваме кои са сградите, към които спряно топлоподаването и в кварталите, към които няма топлоподаване. Информация също така могат да получат клиентите и на Фейсбук профила на Дружеството и, разбира се, най-често използвания канал за информация това е телефонът  на кол центъра – 0700 11 111. Съгласно нормативната уредба имаме право в рамките на 48 часа да отстраним аварията. На пръв поглед, разбира се, за клиентите това е доста дълъг период, но тогава, когато, особено през зимата при много трудни условия следва да не работим, това съвсем не е толкова много време, но пък Дружеството разполага с добре обучени екипи, имаме необходимата тежка техника – багери, кранове, камиони. Така че, успяваме да се справяме възможно най-бързо в рамките на тези 48 часа. Всъщност, бързината по отстраняването на аварията зависи от големината на тръбата и от мястото, където се е случила тази авария. Все пак , тогава, когато в централна градска част имаме много тесни улици и там не може да влезе тежка техника, за да извършим подмяната на авариралия участък – там трябва да се работи на ръка и за това отнема малко повече време. Разбира се, тогава, когато се подменя и трябва, която е по-голяма, магистрален топлопровод също отнема малко повече време, докато по-малките аварии успяваме да ги отстраним в рамките на няколко часа. Разбираме, че това е огромно неудобство за нашите потребители и за това се стремим да се справим с аварията максимално бързо.

Водещ: Можете ли да посочите точен час за отстраняването на аварията, много компании го правят?

Елизабет Павлова: Да, нашите клиенти доста често ни питат точно в колко часа ще пуснете отново топлата вода, или ще пуснете парното. Трябва да имаме предвид нещо много важно – в мрежата на Топлофикация тече гореща вода под налягане и технологията при отстраняване на пробивите е малко по-специфично за разлика от други компании. Тогава, когато ние установим аварията, нейното място тогава водата от този участък следва да бъде тренирана, тръбите трябва поне малко да изстинат, тъй като тогава водата, която се движи в мрежата е с много висок градус под налягане и едва тогава екипите могат да започнат работа. Следващата особеност е, че при отстраняването на пробива , когато всичко вече е приключило ние започваме да запълваме мрежата с вода като постепенно повишаваме градусите, защото понякога се случва точно в този период да стане пробив на друго място в същия участък и отново да се наложи спиране на топлопреносителя и повторение на процедурата. Така че, колкото по-голям е обхватът на авариралият участък от мрежата, толкова повече време ние необходимо за запълване на тръбите. Обикновено тогава хората казват, ако ни посочите някакъв точен час, а след това не сте го спазили, тоест, не е достатъчно гореща водата, не са достатъчно топли радиаторите – това създава едно отношение на недоверие, за това ние обикновено посочваме по няколко часа, ориентирайки се какъв е размерът на аварията, или до края на работния ден. Но, пак ще подчертая, че нашата цел е максимално бързо да възстановим топлоподаването и приключим с аварията.

Водещ: И последният въпрос, но не по важност е – кога потребителите имат право на обезщетение при аварии и съответно какво трябва да направят?

Елизабет Павлова: Съгласно общите условия за продажба на топлинна енергия, за битови нужди от „Топлофикация София“ на клиентите, тези условия за утвърдени от КЕВР, както вече казах, продавачът – „Топлофикация София“ има право временно да спре топлоподаването без предварително да уведоми клиентите, когато е възникнала авария или с цел предотвратяване на тежка авария, когато има опасност за здравето и живота на хората или за околната среда. Тук следва да припомним фактът, че спирането на топлоподаването в тези случаи, аварийните трябва да бъде в рамките на до 48 часа. Тоест, в рамките на тези 48 часа Дружеството следва да е отстранило аварията и да е възстановило топлоподаването. Тогава, когато в рамките на тези 48 часа „Топлофикация“ не е успяла да се справи с проблема, тогава, единствено тогава  се дължи неустойка в размер на стойността на недоставената топлинна енергия за периода на закъснението. Дружеството имаме методика , която да изчисли необходимата неустойка, но пак ще кажа за нас е по-важно колкото е възможно по-бързо да възстановим топлоподаването към клиентите и за това успяваме да се справим много преди да изтекат 48-те часа.

 

Евелина БРАНИМИРОВА