Елизабет Павлова, „Топлофикация“: Електронната фактура се получава веднага след издаването й, предимство е и липсата на достъп на други лица до документа

снимка: pixabay.com

Говорителят на „Топлофикация“ – София Елизабет Павлова в интервю за предаването „Топлофикация на фокус“ на Радио „Фокус“

Водещ: В следващите минути с говорителя на „Топлофикация“ София Елизабет Павлова ще говорим защо е хубаво да се откажем от хартиената фактура и да преминем към електронния вариант на фактурата. Здравейте, госпожо Павлова.

Елизабет Павлова: Здравейте.

Водещ:  Откога дружеството предлага електронна фактура?

Елизабет Павлова:  „Топлофикация“ София започна да предлага на своите клиенти електронна фактура от последните години. Все пак ние също бихме искали да допринесем за опазването на околната среда, да се постараем колкото може повече дръвчета и енергия, разбира се, да запазим и затова решихме да предложим и тази услуга на нашите клиенти. Интересно е, че имаме все повече и повече запитвания напоследък от битовите клиенти, докато почти всички бизнес клиенти вече преминаха към електронна фактура и така към този момент ние имаме повече от 50 хиляди клиенти, които получават единствено електронни фактури.

Водещ: А какви са предимствата на електронната фактура?

Елизабет Павлова: Електронната фактура е официален финансов документ, в който са отразени всички необходими данни и цялата информация, която получават и хората на хартиена фактура. Предимството е това, че потребителите получават своята фактура веднага след издаването й, буквално няколко часа след като тя бъде издадена. Едновременно с това те могат да са сигурни, че никой друг не би могъл да види тяхната електронна фактура и в крайна сметка особено за бизнеса е много удобно, тъй като архивирането на тези фактури е много лесно, много бързо и най-вече много сигурно. Тоест всеки един би могъл да разполага със своите фактури в определен момент, когато те са му необходими, без да е необходимо да напълни дома си с папки, с хартия и след това, както винаги се случва, да не може да намери това, което му е необходимо.

Водещ: Да, точно в момента, в който му трябва. Освен това и хартиените фактури, когато се пускат в пощенските кутии, всеки има достъп до тях и всеки става свидетел какви сметки плащаме и т.н.

Елизабет Павлова:  Така е, още повече имаме и оплаквания от наши клиенти, които независимо, че получават хартиена кутия в пощенска кутия, въпреки това тя става по някакъв начин и достояние на нездравото любопитство на съседите.

Водещ:  Така е, да. Каква е  процедурата, за да преминем към електронна фактура и да се откажем от хартиената?

Елизабет Павлова: Постарали сме се тази процедура да бъде максимално опростена, така че всеки един клиент, който желае да изостави хартиената фактура, може да влезе в сайта на дружеството и да влезе в раздела за битови клиенти. Там ще намери рубриката „Електронна фактура“, от тази рубрика той може да си извади заявление за получаване на електронна фактура, което се попълва онлайн, подава се на имейл: e_factura@toplo.bg, и това е напълно достатъчно да може от следващия месец съответният наш клиент да премине към електронна фактура. Разбира се, заявленията могат да се приемат и в деловодството на дружеството на улица „Ястребец“ 23 или в най-близкия център за обслужване на клиенти на компанията. Едновременно с това наши партньори от „Изи пей“ също предложиха в техните касови салони, там, където се плащат сметките за „Топлофикация“, също да може да се получи бланка и да се подаде заявление за електронна фактура. Клиентите на „Изи пей“ също имат възможност онлайн да си подадат заявления за електронни фактури през техния профил в ePay. Така че постарали сме се наистина максимално да облекчим потребителите, които желаят да се възползват от тази услуга. Единственото, за което ще напомня, е молбата ни нека четливо да бъде записан имейл адресът, на който клиентът желае да получава фактурите си, тъй като понякога стават разминавания и клиентите не си получават незабавно фактурите. Така че това е единствената ни препоръка и молба към тях. Ако нашият клиент сега подаде заявление за електронна фактура, следващия месец той ще си получи сметката на посочения от него имейл.

Водещ:  Тоест така се получават електронните фактури.

Елизабет Павлова: Да. Също така бих искала да поясня още малко на нашите клиенти какво трябва  да направят, след като заявят получаването на електронна фактура. На посочения в тяхното заявление имейл адрес те ще получат линк за регистрация в портала еinvoice.bg. Препоръката ми е да следят внимателно пощата си в имейла, за да не пропуснат изпращането на този линк. След като получат линка, трябва  просто да кликнат върху него, да въведат потребителското си име, това е имейлът, посочен в заявлението, съответно да си измислят някаква парола, с която винаги да могат да достигат до своите си фактури. Така вече те ще имат създаден профил в портала и ще могат да видят първата си електронна фактура и след това вече всеки път когато получават известие за следващата фактура, ще могат да достъпват до нея с паролата, която, разбира се, са си въвели. И така ще разполагат с цялата си документация на едно място. Тоест ще могат да видят какво са платили, какво не са платили, какви суми са им начислени и т.н. Тоест те ще имат поглед върху всичко, свързано с техните сметки в „Топлофикация“ София.

Водещ: Сега, ако едно лице е наемател на даденото жилище и офис, може ли да поиска електронна фактура? Или пък самият наемодател да поиска такава електронна фактура, ако е отдал жилището или офиса под наем?

Елизабет Павлова: Да. Има наемателят и евентуално наемодателят имат право да поискат такава електронна фактура, тъй като в крайна сметка е важно да имат поглед върху плащанията. Така че ако наемателят пожелае да получава електронна фактура, достатъчно към заявление за електронна фактура да приложи копие на договор за наем и съответно ние ще започнем да изпращам фактура. По същия начин и наемодателят, ако желае да следи потреблението и плащанията на своя наемател, би могъл също да подаде заявление и по този начин да получава електронните си фактури, които след това би могъл, разбира се, да изпраща или да предоставя на своя наемател. Но при всички положение и наемателят е в правото си и има възможност да получава електронна фактура, пак казах, след предоставянето на договор за наем на съответното жилище. Така наемателят носи официално отговорността за плащането на сметките и също така има право да сключва споразумение за разсрочено плащане в случай, че има натрупани задължения и той няма възможност да ги изплати наведнъж.

Водещ: Вече сме завършили целия процес да предположим и получаваме вече електронна фактура. Обаче ние сме традиционалисти, да речем, не ни харесва, искаме си обратно хартиената фактура. Има ли опция да върнем назад?

Елизабет Павлова: Да, процесът е обратим. Така че ако примерно вашият наемател е получавал електронна фактура, вие предпочитате хартиената или ако просто решите, че хартиената фактура наистина е традиционният начин. Достатъчно е да се подаде отново заявление на същия имейл адрес, в което се пишат съответният клиент, че се отказва от електронната фактура и би желал да се върне към хартиена фактура. Съответно това заявление се подава по електронно по електронен път или пък се подава в деловодството на дружеството в центъра за обслужване на клиенти на компанията. И, разбира се, ние ще уважим желанието на нашия клиент. Така че наистина лесно е да поиска електронна фактура, не представлява трудност, разбира се, и да се върнете обратно към хартиената. Но честно казано, хората, които разполагат с електронни фактури са доволни и може би оценявайки предимствата, как ще се върнат отново към хартиена фактура? Доказателство са нашите бизнес клиенти, които наистина всички получават електронни фактури и това е добро условие за техния бизнес, облекчение.

Водещ: Да, а и все пак сме в 21-и век вече, трябва  да вървим напред.

Елизабет Павлова: Точно така.

Водещ: Дано да сме били полезни на слушателите на Радио „Фокус“ и потребители и клиенти на „Топлофикация“ София. За предимствата на електронната фактура благодарим на говорителя на „Топлофикация“ София Елизабет Павлова.

Евелина БРАНИМИРОВА