Елизабет Павлова, „Топлофикация – София“: До няколко дни стартира нова програма, насочена към домоуправителите, целяща по-добра комуникация между потребителите и дружеството

Елизабет Павлова, говорител на „Топлофикация София“, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: „Топлофикация“ започна изпълнението на неотложните ремонти и профилактика по топлопреносната мрежа в София. Информация на сроковете на спирането на топлата вода, както и засегнатите квартали ще научим от Елизабет Павлова – говорителят на „Топлофикация София“, която е мой гост. С нея ще коментираме и програмата „Лоялен клиент“ и услугата Търговска отстъпка. Как протичат плановите ремонти?

Елизабет Павлова: Ние започнахме преди седмица изпълнението на профилактиката, която е задължителна част от нашата работа, след като на 30 април обявихме официално края на отоплителния сезон, от 1 май нататък ние вече имаме възможност да извършваме профилактика по топлопреносната мрежа. Това е един много важен момент в нашата дейност, тъй като по този начин ние подготвяме следващия отоплителен сезон. В рамките на профилактиката ние правим обследване на топлопреносната мрежа, проверяваме различните елементи и съответно там, където установяваме, че е необходимо да бъдат извършени ремонти, ние своевременно ги правим, като подменяме тези участъци от топлопреносната мрежа с нови предварително изолирани тръби, така че по този начин ние постоянно се стремим да обновяваме почти 2000-километровата мрежа, която се намира под краката на столичани. В сайта на дружеството, както и във Фейсбук профила сме обявили всички спирания на топлата вода във връзка с профилактиките за месец май. Предстои до края на май да обявим и датите на спиранията през месец юни, и така на практика ние ще информираме своевременно нашите клиенти за предстоящите спирания. Тук искам да направя малко отклонение, като кажа, че през последните няколко години в рамките на профилактиката ние извършвахме и някои задължителни дейности, благодарение на които сега вече можем да спираме по-малки участъци от топлопреносната мрежа в отделни квартали, и по този начин съкращаваме дните за профилактика. Предполагам, че някои от вашите слушатели си спомнят, че преди десетина години тези задължителни летни профилактики бяха истинско мъчение – продължаваха близо месец, докато сега ние сме се ограничили в рамките на около седмица, максимум 10 дни, ако се налага да бъдат извършени някакви по-сериозни ремонти. Така че постоянно се стараем да уведомяваме своевременно клиентите, за да могат и те да си направят своите разчети на времето и на дейностите. Все пак осъзнаваме, че това е едно доста сериозно неудобство, което им създаваме, но за съжаление трябва да сме напълно готови за следващия сезон. Просто разполагаме с няколко летни месеца, през които трябва да свършим цялата тази работа.

Водещ: Да, признахте за неудобството. Получавате ли оплаквания? Вие сама казахте, че сте скъсили периода във времето, но все пак получавате ли оплаквания от гражданите?

Елизабет Павлова: За съжаление, има отделни клиенти, които по една или друга причина не са разбрали за спирането на топлата вода, но пак казвам, че оплакванията драстично, драстично намаляха, особено през последните няколко години, тъй като все пак хората осъзнават, че всяко едно съоръжение се нуждае от профилактика. Няма как. Това е просто, както казваме, е задължителното зло, но наистина трябва да подготвим следващия сезон, за да можем да предоставим една наистина качествена и надеждна услуга.

Водещ: Г-жо Павлова, главният архитект на София Здравко Здравков съобщи, че може да забавите ремонта на „Графа“. Как коментирате тази информация?

Елизабет Павлова: Да, за съжаление, наистина това е много неприятна случка, но през 2015 година, когато изобщо се изготвяни плановете, ние не сме имали намерение да подменяме топлопреносната мрежа за този участък на столицата. Всъщност, през 2018 година предполагам спомняте си, тъй като доста широко беше отразено в медиите, имаше едно пропадане на топлофикационна шахта на кръстовището на улица „Иван Вазов“ и улица „Цар Шишман“. След няколко такива пропадания ние направихме доста подробно обследване не само на тръбите, но и на самата конструкция, в която са положени тръбите, и се оказа, че тази конструкция е вече много сериозно амортизирана. Освен това, след като се налага да подменяме конструкцията, добре е да подменим и тръбите, и по този начин да знаем, че следващите десетилетия ние сме спокойни за тази част на столицата. Затова ние стартирахме процедура за избор на фирма-изпълнител на обекта, тъй като със собствени сили ние не бихме могли да се справям – обектът наистина е много голям и много сложен. А процедурата ще приключи след една седмица, след което обаче всички наши документи трябва да бъдат изпратени в Европейската банка за възстановяване и развитие, тъй като „Топлофикация София“ за този обект ще ползва грантови средства от Международен фонд „Козлодуй“. Предполагам знаете, че Европейската банка за възстановяване и развитие управлява тези средства, и всъщност, всяка една наша процедура, свързани с тези обекти, се извършват по правилата на банката. Така че в момента, в който ние получим потвърждение от страната на банката, че всичко е наред, и избраната фирма-изпълнител може да започва да работи, тогава ще има и още един период, в който тази фирма трябва да получи съответните строителни разрешения, да бъде уредена документацията, и така ние ще влезем в рамките на следващия отоплителен сезон, което е недопустимо. От една страна, ние законово нямаме право да продължаваме ремонтите след 1 октомври, от друга страна, тъй като пак казвам, обектът е много тежък, много сериозен, ние на практика ще поставим под въпрос отоплението на гражданите. Така че затова ние написахме писмо и помолихме Столична община да задържи извършването на този ремонт, тъй като за нас ще бъде проблем да изпълняваме задълженията си да отопляваме гражданите. Тоест, започвайки този ремонт, ние ще влезем и в отоплителния сезон. Пак казвам, един доста сложен и голям обект.

Водещ: А как хората могат да се възползват от т.нар. програма „Лоялен клиент“ и услугата Търговска отстъпка, нека сега да разясним на нашите слушатели и тези, които не знаят?

Елизабет Павлова: Това е една програма, която действа вече повече от 5 години. Добре е, че нашите клиенти все повече и повече се възползват от нея и наистина добива все по-голяма популярност. На практика всеки един клиент, който няма просрочени задължения, неплатени сметки, може, ако заплати своето последно задължение в рамките на 30 дни от издаване на фактурата, хайде да го кажем по-популярно – до 30 число на съответния месец, той получава 3% отстъпка от своята сметка. По този начин клиентът от една страна е напълно лоялен, от друга страна, все пак той разполага и с известна отстъпка. Това е програмата „Лоялен клиент“, и тази част от програмата, която се нарича „Търговска отстъпка“ – 3% от всяка сметка, която е платена до 30 число, стига клиентът да няма други пресрочени задължения. Трябва да кажем, че повече от 2/3 от нашите клиенти ползват тази „Търговска отстъпка“, тоест, те са напълно лоялни към дружеството, нямат пресрочени задължения и плащат навреме месечните си сметки. Още нещо, което е като втора част от нашата програма за лоялни клиенти, то е свързано с онези клиенти, които плащат на равни месечни вноски. Тогава, когато те нямат просрочени задължения и за първи път встъпват в програмата, тогава те получават 50% отстъпка от първата сметка, която заплащат на „Топлофикация“, първата равна месечна вноска. Клиентите, които по-отдавна са минали на равни плащания на равни месечни вноски пък, получават, ако са били разбира се изрядни, не са имали просрочени задължения през периода, тогава те получават 50% отстъпка от последната си равна месечна вноска. По този начин ние стимулираме онези хора, които предпочитат този начин на плащане, тъй като в крайна сметка това е доста удобно за планиране на бюджета на семейството, на домакинството. Всеки знае колко точно пари трябва да плати на „Топлофикация“ за съответния месец, и така е много по-лесно и удобно. Тогава хората не се притесняват за това дали и каква сметка ще получат и т.н., те знаят, че имат една определена сума, която плащат. Това са 11 равни вноски и 12-та вноска, която те плащат, ако са били коректни, получават 50% отстъпка, и съответно тази 12-та месечна вноска е изравнителна.

Водещ: Г-жо Павлова, предвиждате ли нововъведения, с които бихте улеснили комуникацията с вашите клиенти?

Елизабет Павлова: Да, разбира се. До няколко дни стартира една нова програма специално за домоуправителите в София. Това е свързано с подобряване на комуникацията със сградите. Открихме имейл адрес, на който нашите домоуправители-клиенти могат да се регистрират и съответно да получават информация за спирания, за аварии, които евентуално биха продължили повече от няколко часа, могат да се обръщат с въпроси, свързани с дяловото разпределение, ако разбира се, „Топлофикация София“ е техен топлинен счетоводител, и редица други проблеми, които знаете, винаги могат да възникнат във връзка с отоплението и с топлата вода в една сграда, така че те биха могли да получават актуална информация и много полезни съвети, свързани с енергоспестяването. Така че ние очакваме домоуправителите да се регистрират на този имейл адрес. Информация те ще имат и на сайта, и на кол центъра, и на Фейсбук профила на дружеството, и съответно ние ще можем да подобрим по този начин комуникацията не само с тях, но и с цялата етажна собственост.

Йоланда ПЕЛОВА