Елина Гюрова, Училищното настоятелство към ОУ „П.Р.Славейков“ – Бургас: Училището е първото в региона, което притежава сензорна стая

Снимка: Радио "Фокус" - Бургас

Елина Гюрова, член на Училищното настоятелство към Основно училище „П.Р.Славейков“ в Бургас в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас по повод откриването стаята в учебното заведение 

Фокус: Г-жо Гюрова, как се роди идеята за сензорна стая в Основно училище „П.Р.Славейков“?
Елина Гюрова: Идеята да подпомогнем децата със специални образователни потребности в училище се роди преди около една година. Училищното настоятелство предприе различни инициативи – благотворителен маратон, благотворителен базар, както и една много хубава пиеса, дело на театрално студио „Арлекин“. Искахме събраните средства да бъдат оползотворени по най-добрия начин и всяко едно дете да има възможността да се докосне до помощта, която са предоставили родителите. Самата идея за сензорна стая е на ресурсните преподаватели в училището, а ние – училищното настоятелство, подпомогнахме тази идея, както и нейната реализация. Искаме да благодарим на родителите за подкрепата. Смятам, че с нашата обща родителска обич ще правим Славейковото училище още по-добро място за нашите деца. Нашето дело, което днес вече има своя завършек, както и всички инициативи през миналата учебна година са създадени за родителите. Искахме да покажем своето уважение към ежедневните им грижи, както и да направим така, че децата им да се чувстват по-добре. От училищното настоятелство се надяваме, че с тази сензорна стая ще подпомогнем тяхното обучение и развитие.
Фокус: Какъв е броят на децата със специални образователни потребности в училището?
Елина Гюрова: Не са малко – над 15 деца.
Фокус: Как точно помага на децата със специални образователни потребности тази сензорна стая?
Елина Гюрова: Конкретно не бих могла да отговоря по какъв начин се случва, но като родител зная важността на тази стая за децата – тя ги успокоява и развива техни умения. Сензорната стая е изцяло тъмна и им дава възможност да се отпуснат и релаксират. Зная, че много от децата със специални образователни потребности са хиперактивни и това изключително много помага за тяхното успокоение. Останалите деца в училище също не сме пренебрегнали. Решихме те също да се докоснат до тази красива стая, когато имат рожден ден, за да може всяко дете да я види, да се почувства добре и да релаксира в нея.
Фокус: Каква е сумата, която изискваше създаването на стаята?
Елина Гюрова: Не искам да цитирам преди да сме дали отчет на родителите, но сумата е много голяма. Знам, че много сензорни стаи съществуват в България и са създадени изцяло с дарителски средства – нашата също е такава. Средствата са събирани толкова трудно, че от училищното настоятелство се надяваме всеки един лев да бъде изразходен по най-добрия и целесъобразен начин.
Фокус: Има ли аналог сензорната стая в Бургас?
Елина Гюрова: Това е първата училищна сензорна стая. Зная, че има и други подобни стаи в областта, но сред училищата – това е първата.
Мария ПОПЧЕВА