Георги Паздеров, РЗИ – Бургас: Важно е да знаем не само как да се предпазим от ухапване, но и как да предотвратим заразяването

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас във връзка с зачестилите ухапвания от кърлежи. 

Фокус: Г-жо Карагьозова, къде предстоят обработки срещу кърлежи?

Георги Паздеров: Обработки срещу кърлежи се извършват във всички общини на Бургаска област от фирми за ДДД услуги, с които общините сключват договори. Дезакаризацията стартира още през м.април, заради меката зима и засилен растеж на тревата. Обработват се рискови зони – детски градини, училища, тревни площи – общинска собственост, паркове, детски площадки за игра и междублокови пространства. Обработката срещу кърлежи се извършва по график съгласуван по общини и достъпен за граждани, чрез информационните им средства. Предвид увеличената популация на кърлежи и сигнали на граждани за ухапване са извършени допълнителни дезакаризации на рискови биотопни зони. Обработките се извършват с оглед на редуциране на числеността им, но те не ликвидират наличието на кърлежи.

Фокус: Кои са най-опасните места?

Георги Паздеров: Влажни местности, обрасли с високи треви и храсти, гори, ливади, неблагоустроени междублокови пространства, нехигиенизирани терени, бездомни и домашни кучета, котки. Най-висока е популацията в пасища за стопански и диви животни. В градски условия – зелени площи паркове, стадиони, детски площадки.

Фокус: През кое време на сезона има най-много кърлежи?

Георги Паздеров: Активността на кърлежите е различна през отделните месеци. Активният им сезон обхваща периода от ранна пролет до късна есен, като активността им зависи от екологични фактори: температура и влага. Топлото и влажно време е подходяща среда за техния жизнен цикъл, затова края на април и месец май отчитаме увеличен брой на ухапани хора от кърлежи. През летните месеци поради значителни горещини, активността на кърлежите намаля, за да се увеличи отново в края на август и началото на септември.

Фокус: Какво ще посъветвате хората? Как биха могли да се предпазят? Какво да направят, в случай, че им се хване кърлеж?

Георги Паздеров: Важно е да знаем не само как да се предпазим от ухапване, но и как да предотвратим заразяването с вируси, бактерии, паразити, които кърлежите евентуално носят. На практика няма 100% ефективни средства. Трябва да се избягват места с висока и гъста растителност, използване на репеленти при разходки, излети, по възможност да се използват по-светли дрехи и най-важната профилактика – огледа на тялото е задължителен. На сайта на РЗИ-Бургас е качен материал от МЗ с препоръки за действие при ухапване от кърлеж.

Фокус: Опасни ли са кърлежите в област Бургас за живота на човека?

Георги Паздеров: Кърлежите са опасни за живота на човека, като причиняват инфекциозни заболявания при хората, поражения върху функционирането на жизнено важни органи и системи, а в отделни случаи дори и смърт. Това се отнася не само за Бургаска област, но и за другите области в страната. Бургаският регион е ендемичен за Марсилска треска, Лаймска борелиоза и Кримска Конго хеморагична треска.

Фокус: До каква болест може да доведе ухапването от кърлежи?

Георги Паздеров: Кърлежите са преносител на вируси, бактерии и паразити, които могат да причинят заболявания като Лаймска борелиоза (болест), Марсилска треска, Кримска Конго-хеморагична треска, кърлежов енцефалит, Ку-треска, Туларемия и други кърлежовопреносими заболявания. Най-честите болести, които се предават чрез тях са Лаймската борелиоза и Марсилска треска.

Фокус: Колко са ухапаните до момента? Има ли смъртни случаи и колко?

Георги Паздеров: РЗИ-Бургас има данни само за ухапани от кърлежи, които са насочени от медицински специалисти за видова идентификация, стадии на развитие, пол, цялост на смукателния апарат, степен на напитост. До момента /04.06.2018г./ към РЗИ са насочени 61 пациента, като 20 са деца във възрастова група от 2 до 15г. До момента в областта са регистрирани 2 случая на заболели от Марсилска треска и 3 случая на заболели от Лаймска борелиоза. До 31.05.2018г.  има един случай на починал от Марсилска треска.

Деница ДИМИТРОВА