Елка Иванова, собственик на верига магазини за здравословно хранене: Хората се връщат към правилното хранене, когато някой в семейството се разболее

Над 30 производители на здравословни храни от цяла България се събраха на работна среща във великотърновското село Арбанаси. Бяха обсъдени част от основните проблеми в бранша, както и възможни решения. Основното, по думите на експертите, е това, че българското общество все още не е на ясно какви са ползите и последствията от здравословното хранене и консумацията на храни, които не са полезни за човешкия организъм. Повече ни разказва в интервю за Радио „Фокус“ – Велико Търново Елка Иванова, един от организаторите и собственик на хлебопекарна и сладкарска фирма за здравословни храни във Велико Търново.  

 

Фокус: Г-жо Иванова, как премина форумът, коя беше основната му цел и кой се включи в него?

Елка Иванова: Основната ни цел е да се обединим, ние, хората, които мислим в посока правилното хранене на обществото – с чисти , натурални храни, без заместители, такива, каквито ние предлагаме в нашите търговски обекти. Ние от години работим в тази посока, защото храната е най-важното нещо за здравето на човек, а на тази тема не се обръща достатъчно внимание. По-скоро се рекламират основно лекарства –  хапчета – вълшебници, а никой не говори за добрата храна, защото тя просто отсъства. В общи линии това ни обединява. Хората, които присъстваха, са колеги от цяла България, производители на различни стоки – колбаси, сирена, млечни продукти, диетолози и т.н.

Фокус:Предполагам, че са били обсъдени основните проблеми в бранша, дали е възможно да назовем някой от тях и дали сте говорили за конкретни решения?

Елка Иванова: Първо искам да кажа, че не ни стигна времето да обсъдим абсолютно всичко, защото проблемите са много. Така, че ще има следващите срещи. На 25-ти ноември предстои и учредяване на Сдружение на производителите и търговците на здравословна и чиста храна. И така ще започнем да работим активно по темата. Основната ни идея е да наблегнем върху това да запознаем младите хора  и децата с това колко е важно здравословното хранене и да им обърнем внимание върху това – какво консумират ежедневно.

Фокус: Българското общество сякаш е възприело митът, че здравословните храни са по- скъпи от другите, за чието производство се изпозлват нездравословни съставки. Това е и една от основните причини те да не се консумират масово. Вие имахте ли възможност да обсъдите темата и какво е мнението Ви по нея?

Елка Иванова: Това, че здравословните храни са по-скъпи наистина е мит. Вярно е , че цената е малко по-висока, но приемът на неголямо количество качествена храна засища много повече човешкото тяло, отколкото приемът на голямо количество нездравословни храни. Не може да изядеш пет филии от един истински хляб, както можеш от масовия хляб, който е на пазара. Той, в общи линии, е един въздух. При здравословните храни се яде много по-малко количество, те са много по-наситени. И всъщност тялото съществува с много малко храна, но качествена.

Фокус: Реално, ако се замислим, тази храна не е по-скъпа, защото се консумира в по – малки количества?

Елка Иванова: Абсолютно е така. Едни месни и едни млечни храни, които са направени със заместители на основните съставки – със соеви продукти и с други подобни, с които масовият слушател не  е запознат, оказват много негативно влияние на човешкия организъм. В тях се използват различни пълнежи, които са под формата на водорасли. Те абсорбират вода, оцветяват се, овкусяват се и всъщност стават на сирене, кашкавал, месо, колбаси, сладоледи, вафли и на каквото се сетите. Много ясно, че една такава храна няма как да даде необходимите калории на тялото. В този случай се консумира повече.

Фокус: Обмисляте ли, след като се сформира Сдружението, за което споменахте в началото, да се обърнете с конкретни начини за справяне с проблема към властта?

Елка Иванова: Да, имаме идея да направим предложения до Министерство на здравеопазването до Министерство на земеделието и храните, но все още е рано да ги обобщавам. За сега най-важното е да се акцентира върху начините за хранене на младите хора.

Фокус: А има ли комуникация сега, преди учредяването на Сдружението? Обръщат ли се управляващите към вас при изготвянето на плановете за хранене на децата в яслите и детските градини, например?

Елка Иванова: Не. По тази тема не се говори изобщо. Ние сме имали желание да храним столове, детски градини, но обществените поръчки са опорочени и няма никакво значение с какво се хранят децата. Водеща е цената.

Фокус: Може ли да направим някакво обобщение на това дали търновци са започнали да се хранят здравословно? Интересуват ли се те от това, което слагат на трапезата си?

Елка Иванова: Мисля, че групата на хора, които се хранят здравословно е малка. Въпреки, че аз имам надежда , че ще се разраства. Ние започнахме да предлагаме здравословна храна преди шест години и половина с един магазин, а сега имаме чувствително повече клиенти. Но въпреки това, процесът е много бавен. Хората се връщат към правилното хранене, когато някой от семейството им се разболее. Тогава те се сещат до къде води храната, която е натъпкана с химия и консерванти.  Този процес се отключва най-често в такъв момент.

Фокус: Как можем да върнем обществото към правилното хранене, според Вас? Това не е процес , който може да се осъществи от днес за утре, но все пак.

Елка Иванова: Мисля, че може да се пробва с реклама, защото както казах и в началото сега се рекламират основно некачествени храни и лекарства. Тази индустрия е най-печеливша и това е причината. Не може един малък производител, който продава здравословни храни, да си позволи такава масивна реклама. В общи линии хората, които правят качествена храна са „малки“, а те са такива, защото в България няма качествена суровина. Всички ние можем да се замислим къде виждаме стада от крави, овце и така. Просто няма суровина. Човек много трудно може да се бори.

Луиза ТРАНЧЕВА

 

 

Предстои учредяването на Сдружение на производителите и търговците на здравословна и чиста храна

 

Велико Търново. Предстои учредяването на Сдружение на производителите и търговците на здравословна и чиста храна. Това ще се случи на 25-ти ноември, а решението бе взето по време на работна среща на представители на бизнеса, която се проведе в Арбанаси. В нея се включиха над 30 производители, диетолози и лекари от цялата страна, съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Елка Иванова, организатор и собственик на хлебопекарна и магазин за здравословни храни във Велико Търново. Основната цел на събитието е била да обедини хората, които работят за активното популяризиране на правилното хранене – с чисти продукти. „Ние от години работим в тази посока, защото храната е най-важното нещо за здравето на човек, а на тази тема не се обръща достатъчно внимание. По-скоро се рекламират основно лекарства –  хапчета – вълшебници, а никой не говори за добрата храна, защото тя просто отсъства. В общи линии това ни обединява“, коментира още Елка Иванова. Всички присъстващи на форума са се обединили около идеята да запознаят младите хора и децата с това колко е важно здравословното хранене. За целта ще се потърси съдействието и на местната и централна власт.

Луиза ТРАНЧЕВА