Елка Стоянова, председател на РИК-Бургас: 223 са кандидатите за народни представители от втори Многомандатен избирателен район-Бургас

За официалния старт на предизборната кампания за парламентарните избори на 26 март, броят на кандидатите за депутати от Бургас, избирателите и ще попречи ли липсата на машини за машинно гласуване, Радио „Фокус“-Бургас разговаря с Елка Стоянова, председател на Районна избирателна комисия-Бургас

Фокус: Г-жо Стоянова, как върви работата на РИК-Бургас във връзка с предстоящите парламентарни избори на 26 март?

Елка Стоянова: Вчера, 24 февруари, започна предизборната кампания. Тя приключва на 24 март 2017 година. В деня преди изборите и в самия ден изборна агитация не се допуска. Това са основните правила за водене на коректна предизборна кампания. Ние сме отворени за подаване на сигнали за нарушения на изборния процес. На този етап, това с което почти сме приключили, е назначаването на секционните избирателни комисии. Една от общините остана за допълнително гласуване, защото там трябва да уточним как точно ще бъдат разпределени поименно съставите, тъй като при кмета на общината не е било постигнато съгласие. Това е стандартна процедура и  до 28 февруари, когато е срокът за произнасяне, ще имаме решение в тази връзка.

Фокус: За коя община става въпрос?

Елка Стоянова: За община Руен. При кмета на общината не е било постигнато съгласие и в този случай ни се изпраща цялата преписка за назначаване от наша страна. Така че това е нещо, което предстои – днес или утре предстои, тъй като имаме и други организационни неща да решаване. Предполагам имате интерес към машинното гласуване, но все още няма информация, тъй като днес ЦИК трябва да излезе с решение явилия се кандидат отговаря ли на условията и ще бъде ли даден по-нататъшен ход на процедурата. Така че на този етап сме в очакване.

Фокус: Би ли имало проблем с провеждането на изборите, ако все пак не се стигне до машинно гласуване.

Елка Стоянова: Ако не успеят да осигурят доставчик на машини за гласуване, това не е основание да се отложат изборите или да се опорочат по някакъв друг начин. В крайна сметка най-важно е да бъде осигурена възможността на хората да упражнят вота си. Дали само на хартия или и електронно, няма никакво значение. Въпросът е да могат да стигнат до урните, а това ще се случи.

Фокус: Има ли подадени заявления за отказ от предизборната надпревара от някои кандидати за депутати след като бяха регистрирани листите?

Елка Стоянова: Срокът за това беше до 23 февруари, така че от тук нататък изненади по листите смятам че няма да има, освен ако някой изпадне в крайна невъзможност да бъде кандидат. Единствено имаше едно лице, което още преди да бъде регистрирана листа, подаде заявление за напускане на листата, но там причините бяха наистина обективни, така че от политическа гледна точка не мога да кажа, че има нещо интересно в случая. Общо 223 са кандидатите за народни представители, които ще се явят на предстоящите избори на 26 март.

Фокус: Колко ще са секциите, в които ще гласуват избирателите в Бургаска област?

Елка Стоянова: В Бургаска област по традиция има най-много секционни избирателни комисии в сравнение с останалите области в страната, като изключим големите области, където са районирани. При нас има 735 изборни секции. Включително ще има и подвижни секционни комисии в няколко общини, но срокът за тяхното образуване още не е изтекъл. Към настоящия момент със сигурност ще има в три общини, две от тях са Бургас и Поморие. Ние така или иначе сме предвидили възможност  и има осигурен поименен състав на секционни комисии. В случай, че има подадени заявления за гласуване с подвижна секционна избирателна кутия, трябва да са над 10 за съответната община, ще бъде осигурена такава възможност и хората ще могат да гласуват. В Бургас със сигурност са 10 подадените заявления, в община Поморие досега са 13.

Павлина КУЦАРОВА