Елка Стоянова: Юристът и шегаджията в мен въобще не си пречат

Остана ли чувство за хумор у българина, особено след последните избори Радио „Фокус“-Бургас разговаря с Елка Стоянова, юрист, председател на РИК през последните години и лауреат на литературни конкурси за стихове и проза по повод 1 април – Ден на хумора и шегата

Фокус: Г-жо Стоянова, остана ли чувство за хумор в българина, в бургазлията?

Елка Стоянова: Такива генерални обобщения не смея да правя, но ми се иска да вярвам, че чувството ни за хумор не само не ни е напускало, но и го има в достатъчни количества. Така че, да, ние бургазлии обичаме да се усмихваме. В национален мащаб достатъчно поводи за усмивки има въпреки сивотата на ежедневието. Отговорът на Вашия въпрос е разтеглен, но пък оптимистичен.

Фокус: С кои теми от всекидневието в Бургас можем да се шегуваме?

Елка Стоянова: По принцип, тъй като чувството за хумор е много индивидуално и субективно като проявление, всеки сам открива за себе си нещата, на които ще се смее. Но трябва да правим разлика между сарказъм и ирония, или пък между добронамерен хумор и обикновеното заяждане. Така че колкото по-добронамерен е човек и колкото по-широко отворени очи има за света около себе си, толкова повече ще му се получават усмивките.

Фокус: Какво Ви носи като усещане, като емоция, това да пишете забавни истории?

Елка Стоянова: Пиша нещата от ежедневието ми, които са ми направили впечатление и които ме забавляват. Така че нищо особено не ме кара да пиша скечове, а просто така виждам и искам да виждам живота си.

Фокус: Познаваме Ви в амплоа на председател на РИК-Бургас през последните години. Допълват или самоизключват се юристът и шегаджията във Вас?

Елка Стоянова: Те въобще не си пречат. Има една приказка „В главата ми живеят много личности и всяка една от тях е звезда“. (Смее се). Аз имам най-различни амплоата. Никой  от обкръжението ми не се ограничава в един образ и това да намериш баланса между тях не е толкова трудно. Това, че съм юрист по никакъв начин не променя обстоятелството, че обичам да се смея. Сигурна съм, че същото бихте могли да попитате и някой лекар или счетоводител. Не. За счетоводител не съм сигурна. (Отново се смее).

Фокус: След поетичната книга “Anamnesis morbi” (2014 г.) и сборникът разкази “Петъчни истории” (2014 г.), да очакваме ли нова Ваша книга?

Елка Стоянова: Ами очаквайте. Но кога ще стане факт тази книга, не мога да кажа, защото съм се захванала с няколко неща наведнъж и искам да свърша всичко качествено. Така че аз не бързам и се надявам всички, които я чакат, да имат търпението да я дочакат тази следваща книга.

Фокус: Но продължавате да трупате материали за нея?

Елка Стоянова: Трупам материал. Предполага се, че тя ще бъде нещо по-мащабно от сборник с кратки разкази и поезия, така че да видим какво ще се получи накрая. Аз самата работя още по конструкцията й, затова не смея да кажа нищо конкретно.

Фокус: Вашето хумористично послание към бургазлии за 1 парил?

Елка Стоянова: Ето така като ми зададат този въпрос и моментално всичките ми хумористични послания изчезват. Хумористично послание няма да правя, но ще им пожелая всеки от тях да си спомни времената, в които е бил дете и да скрои поне по един номер на хората около себе си. Няма нищо по-весело от това да видиш, че най-близките ти хора са щастливи и се смеят. Моите хлапета миналата година ми сервираха бисквитки от слепените. Те ги бяха разлепили и между тях сложили паста за зъби. Така че очаквам тази година да надминат себе си. Най-важното е да си намираме поводи за смях, независимо дали е 1 април или не.

Павлина КУЦАРОВА