Елка Тодорова, библиотекар: Все по-голям е ефектът от традиционната Седмица на детската книга

Библиотекарят в „Детски отдел” на Регионална библиотека „Емануил Попдимитров” – Кюстендил Елка Тодорова, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Госпожо Тодорова, Регионалната библиотека „Емануил Попдимитров” в Кюстендил организира традиционната Седмица на детската книга, по какъв начин започна тя?

Елка Тодорова: Днес открихме Седмицата на детската книга, което стана в Основно училище „Свети Паисий Хилендарски”. Включиха се учениците от началния етап. Те разгледаха една презентация, подготвена от библиотекарите на „Детски отдел”. След това работата ни продължи в няколко ателиета. В едното ателие децата имаха възможност да изготвят сами разделители за книги. Във второто ателие правеха книжки, които ще бъдат подарени на децата от подготвителните групи в учебното заведение. В третото ателие участниците учеха докато играят. Това е една интересна игра, в която разпознаваха героите от приказките на Ангел Каралийчев. Това е една много интересна игра, която ние за първи път видяхме и много ни хареса. За своите усилия децата получиха книгата на Ангел Каралийчев – „Приказен свят”. Всяко дете получи занимателна листовка, която може да попълва в училище или в къщи. Те получиха и книги на Георги Струмски. Такива книги получават и всички участници в инициативата „.Походът на книгите”, която продължава до 23 април.

Фокус: Какво предстои в Седмицата на детската книга?

Елка Тодорова: Предстои ни един ден, в който нашите активни читатели от миналата година ще се впуснат в едно книжно приключение, а това е „Библиотекар за един ден”. Те ще имат възможност да се запознаят с нашата работа, ще обслужват нашите читатели и по този начин ще изживеят това книжно приключение при нас. На 20 април ще ни гостуват първокласници от Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” – Кюстендил. Заедно с тях ще четем „Пипи Дългото чорапче”. Те са направили илюстрации на книгата, които ще бъдат изложени в нашия отдел. За петък е предвиден Ден на отворените врати. Той ще важи за всички отдели на Регионалната библиотека. Ще се правят безплатни регистрации на читателите, ще имаме ден без глоби за закъснели читатели. Освен това ще изгасим читателските компютри и така ще призовем нашите читатели да оставят мишката и да вземат книжката. Ще имаме и гости – ученици от Основно училище „Професор Марин Дринов”. Те ще получат и грамоти за най-добър четец. Тогава ще направим и нещо за първи път. Това е едно четящо кафе. Пред „Детски отдел” ще изнесем много книги за четене, ще говорим за организирания „Маратон на четенето”, ще споделим за „Похода на книгите”, за Международния ден на детската книга, за Световния ден на книгата и авторското право. Надявам се, че по този начин ще привлечем вниманието на преминаващите хора. Смятам, че и от това ще има голям ефект.

Фокус: Има ли ефект от традиционната Седмица на детската книга, четат ли децата?

Елка Тодорова: Да, има резултат. Той е във възходяща линия. Все повече деца, техните родители посещават библиотеката. Безплатните регистрации стават все повече. Децата идват и четат, не само през лятото когато имат задължителни списъци за четене на определена литература. Освен това имаме читатели и от детските градини в Кюстендил. Прави впечатление, че децата избират книжките, а на техните родители. Имаме много книги които са филмирани, децата от филмите и от компютрите, идват при нас и търсят самите книги.

Венцеслав ИЛЧЕВ