Емануил Йорданов, бивш вътрешен министър: Не виждам защо директорът на ОДМВР в Габрово е виновен

 

Емануил Йорданов, бивш вътрешен министър, в интервю за предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“  

 

Водещ: Господин Йорданов, случайни ли са инцидентите в Катуница, Гърмен, Войводиново, Габрово?

Емануил Йорданов: Това, което според мен трябва да се отбележи е, че проблемът е с една много голяма давност. Мисля че първият подобен случай беше Зрънкови във Видин през 2002 г. И от Зрънкови до днес подобни проблеми възникват периодично в различни населени места в държавата. Няма никакви ограничения. За съжаление прави впечатление, че не се взимат никакви мерки. Обикновено се говори 2-3 дни и след това преминаваме към следващия скандал, като проблемите с етническото напрежение остават на заден план. В същото време многобройни организации получават какви ли не пари за ромско включване, за интеграция на ромите и никой не следи как са изразходвани тези пари. И защо дори и стотинка от тях не стига до циганското население в България.

Водещ: Което означава, че идеята за интеграция на ромите е напълно провалена, така ли да ви разбирам?

Емануил Йорданов: Към този момент – да. Няма никакъв резултат и не виждам как може да се постигне нещо, при положение че няма никакъв ангажимент на управляващите по темата.

Водещ: Всъщност защо протестират хората – на етническа основа или срещу криминалните прояви?

Емануил Йорданов: Мисля, че един от големите проблеми в случая е това, че има действително престъпления, които се извършват от цигани. Казвам цигани, защото за мен ром е алкохолна напитка. В думата циганин няма абсолютно нищо обидно. Освен това стои проблемът и с плащането на сметки за ток и вода, в София стои проблемът за градския транспорт, защото всеки, който се е качвал в трамвай, автобус или тролейбус, е виждал как контролите подминават циганите, а ако хванат някой българин без билет, става уникален скандал. И всичко това се натрупва с годините. Защото случаят от тези дни в Габрово е един от многото, които се проявяват в държавата. Има и български момчета, които извършват престъплението „хулиганство“, които биват осъдени за това. Аз не съм чувал в Габрово да е имало някакъв проблем с цигани в миналото. Изведнъж се получава такава реакция. Мисля, че тя идва именно от натрупването на проблемите, натрупването на внушенията за това, че има хора в държавата, които могат да си позволят да нямат никакви задължения и да не изпълняват задълженията си към обществото, а в същото време да се ползват с какви ли не привилегии.

Водещ: Как коментирате оставката на директора на Областната дирекция на МВР в Габрово? Резонна ли беше в тази ситуация неговата оставка?

Емануил Йорданов: По-скоро бих използвал един популярен израз от последните дни „Пунта Мара“. Не виждам с какво областният директор в Габрово е виновен за тази ситуация.

Водещ: Можем ли да разглеждаме циганските гета като потенциална територия за терористични идеи и за привличане на хора за терористична дейност?

Емануил Йорданов: Не. Мисля че това е пресилено. По-скоро гетата могат да генерират престъпност.

Водещ:  В какво и къде се корени същността на проблема – в това, че обществото е допуснало да се случват тези инциденти?

Емануил Йорданов: Не обществото. Хората, които управляват държавата. Обществото е виновно дотолкова, доколкото на моменти не гледа как  и защо гласува. А иначе пряката отговорност е нормално да бъде насочена към управляващите.

Водещ: Във времето, когато вие бяхте вътрешен министър, имали ли сте подобни казуси?

Емануил Йорданов: Не, не си спомням такова нещо. По времето, когато аз бях министър се занимавах много с измислени скандали, примерно подслушване, без да е подслушван някой и други подобни.

Водещ: Поредният случай в Габрово сякаш ни подсказва, че тези ситуации все по-често ще се случват?

Емануил Йорданов: Ще се случват дотогава, докогато имаме навика да замитаме всеки един проблем под килима. Докато живеем с мисълта, че всяко чудо е за три дни. Държавата преминава от един скандал в друг без никакво прекъсване.

Водещ: Откъде трябва да се започне, господин Йорданов, конкретно по отношение на работата с циганските гета, с интеграцията на тези хора, с приобщаването им?

Емануил Йорданов: От самото начало трябва да се започне, защото в момента нищо не се прави. Вие виждате, че примерно вицепремиерът Каракачанов изрази своите идеи за решаване на тези проблеми. И вместо да се проведе някаква смислена дискусия и да се види коя от предлаганите от него мерки би могла да свърши работа и коя не, ние виждаме само някакво сляпо отрицание, критики без аргументи. А в крайна сметка, вярно е, може да има спор по тези идеи, но все пак отнякъде трябва да се започне. Някой трябва да предложи нещо. Иначе се получава като в един израз, който съм чувал от преди години в Кюстендил: „ И аз не знам как е, но и така не е“.

Росица АНГЕЛОВА